Με διπλή αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να βάλουν τέλος στην εκλογολογία που είχε καθηλώσει την κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο την ώρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και καθ’ οδόν προς την προεδρική εκλογή.

Κατά την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία αναμένεται να αρχίσει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη (για να ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 10 Οκτωβρίου), οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού προσδοκούν ότι η κυβέρνηση θα γεμίσει μπαταρίες, ενώ με επιβεβαιωμένη την υπεροπλία και τη συνοχή της συμπολίτευσης θα μπει σε νέες βάσεις και η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, με τη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για την προεδρική εκλογή στα μέσα Φεβρουαρίου, οι δύο αρχηγοί ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα ξεφύγει και από τον κλοιό της προεδρολογίας και θα έχει μπροστά της σχεδόν πέντε μήνες χωρίς αναταράξεις, ώστε να επιδιώξει να αναστρέψει και το πολιτικό κλίμα.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Για τη διπλή κίνηση υπήρξε σχεδόν αμέσως, χθες το βράδυ, συμφωνία των δύο αρχηγών, καθώς εκατέρωθεν κρίθηκε ότι τόσο η ψήφος εμπιστοσύνης όσο και η ρητή ανακοίνωση ότι η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου δεν θα επισπευσθεί ήταν δύο αναγκαία και επιβεβλημένα βήματα για να ελέγξει η κυβέρνηση την πολιτική ατζέντα. Στη βάση αυτή και ενώ η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου εξελισσόταν, εκλήθη η κυβερνητική εκπρόσωπος να ανακοινώσει τις δύο αποφάσεις:

1. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής (την προσεχή εβδομάδα) η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια προκαταρκτική συζήτηση για τις δύο κινήσεις είχε γίνει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κατά τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες και χθες το βράδυ οριστικοποιήθηκε το πλάνο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε να καταγραφεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν θα έπαιζε παιχνίδια με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν άλλαζε το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής. Ηταν κάτι που είχε τονίσει τον περασμένο Αύγουστο και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, αλλά το διάστημα που μεσολάβησε το τοπίο είχε θολώσει από τις παρεμβολές αρκετών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που εισηγούνταν στην κυβέρνηση να επισπεύσει. Υπό μία έννοια, η χθεσινή κίνηση αποτελούσε μια απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέσω διαρροών πίεζε για επίσπευση της διαδικασίας στη Βουλή για την προεδρική εκλογή.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Η πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Βενιζέλο και έγινε χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη αποδεκτή από τον κ. Σαμαρά, καθώς και αυτός αναγνώριζε ότι έπρεπε να γίνουν άμεσα κινήσεις που θα συσπειρώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και θα βγάλουν τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ από τον κύκλο της εσωστρέφειας. Οι γαλάζιες βολές περί της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ακόμη και με αλλαγή πρωθυπουργού, είναι προφανές ότι όχι μόνο αποσυντόνιζαν, αλλά θα μπορούσαν να διαμορφώσουν και κλίμα αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. Ανάλογο σκηνικό δημιουργούσαν την ίδια ώρα και οι διαφοροποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο από τις ενδοκυβερνητικές κόντρες των τελευταίων ημερών.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο» διαμηνύουν από τον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από τη μάχη της Βουλής. Είναι εξίσου προφανές ότι η αναβαπτισμένη εικόνα της κυβέρνησης θα έχει αντίκτυπο και στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν το επόμενο δίμηνο στη Βουλή για τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Το μήνυμα από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι δεν μπορεί οι βουλευτές της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν ρυθμίσεις όταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι δύο αρχηγοί επαναβεβαίωσαν τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και ενδεχόμενες νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, καθώς και την απόφαση να προωθηθεί το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων.