Ψήφο εμπιστοσύνης στον… ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει το Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς τέσσερις μήνες μετά τη συντριβή του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Η ΔΗΜΑΡ οδηγείται βαριά τραυματισμένη στο 3ο Συνέδριό της για να επικυρώσει – απούσης της Μεταρρυθμιστικής Τάσης – τη στροφή της προς τα αριστερά και να προσδιορίσει σε ποιον βαθμό θα ανανεώσει τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο συμμαχιών.

Η επίσημη θέση της πλειοψηφίας συνοψίζεται στο ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή για συμμετοχή της σε μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση που περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας την πολιτική αυτονομία της. Η πιο προωθημένη άποψη που διατυπώθηκε προσφάτως και από τη Μαρία Ρεπούση ζητεί προεκλογική συνεργασία της Αγίου Κωνσταντίνου με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οπως και να έχει, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη διάσπαση του ΣΥΝ το 2010 η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε γενναία ανοίγματα προς την Κουμουνδούρου. Ηδη ο πρόεδρος του κόμματος προϊδέασε ότι η εισήγηση της πλειοψηφίας προς το Συνέδριο θα είναι η καταψήφιση του προτεινόμενου από τη συγκυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που συνιστά ταυτόσημη θέση με τη στάση που ακολουθεί εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας ότι ενίοτε οι εκλογές είναι και λύτρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τη ΔΗΜΑΡ. Και στέλνει σήμερα στο Συνέδριό της ως εκπρόσωπο τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα. Ο κ. Βίτσας θα κάνει ανοίγματα προς τη Δημοκρατική Αριστερά, θα πει ότι ουσιαστικά τα δύο κόμματα δεν έχουν να χωρίσουν πολλά πράγματα και θα ταχθεί υπέρ της συνεργασίας. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν βλέπουν ότι μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.

Κατ’ αρχάς, αυτό που θεωρητικά θα εξυπηρετούσε σήμερα την ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η κάθοδός της με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο προκειμένου να διασφαλιστεί και η είσοδός της στη Βουλή, είναι ένα σενάριο που δεν συμβαδίζει με τα εκλογικά σενάρια της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί την αυτοδυναμία και η προεκλογική συμπόρευσή του με οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα σήμαινε απώλεια του bonus των 50 εδρών. Βεβαίως, όμως, και θα ήθελε τη συνεργασία είτε συνολικά με τη ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές είτε με στελέχη της.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, τίποτε όμως δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη. Επίσης άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσεγγίσεις που γίνονται από προβεβλημένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ προς την Κουμουνδούρου, χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Συνέδριό τους και θα δούμε, είναι νωρίς τώρα για οποιαδήποτε συζήτηση» τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλωστε η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, όπως και άλλων πολιτικών σχηματισμών που δεν θα αποσπούσαν υψηλά ποσοστά (1%-15%) διευκολύνει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς την αυτοδυναμία, διότι το πρώτο κόμμα επί της ουσίας καρπούται τα ποσοστά όσων δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα απασχολήσει τη ΔΗΜΑΡ και πιθανότατα να τεθεί και σε ψηφοφορία. Ηδη οι βουλευτές Ρεπούση, Πανούσης, Ξηροτύρη, Γιαννακάκη και Κυρίτσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τη διαδοχή Παπούλια.

Το «φιλί» του Τσιριμώκου

Στη ΔΗΜΑΡ λένε ότι ο Φ. Κουβέλης απέρριψε την προοπτική της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να μη χαρακτηριστεί ως νέος Τσιριμώκος που δίνει φιλί ζωής στη συγκυβέρνηση.