Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά» και ότι συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα με τον χρόνο που περνάει.

«Οι σχέσεις μου με Λαζαρίδη είναι οι καλύτερες»

Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις του με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του Πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «είναι οι καλύτερες».

«Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε «Παρίσταται συνήθως. Ναι. παρίσταται».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχε σημειωθεί εμπλοκή με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στα ραντεβού υπουργών με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεν συμμετείχε, λόγω ασθενείας, στις συσκέψεις των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα την Τετάρτη.

Για το εάν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «υπάρχουν» και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες τώρα».

Η σύσκεψη

Η κυβερνητική συνοχή ετέθη επί τάπητος στο κρίσιμο ραντεβού που είχαν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, κατά την οποία κρίθηκε σκόπιμο η συνάντηση να γίνει αφού υπάρχει πρώτα μια σαφής εικόνα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές διαφωνίες που ψύχραναν τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και τραυμάτισαν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία.

Στόχος της συνάντησης ήταν να αμβλυνθούν οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις που αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι παράλληλα θα επιδιώξουν να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της τρόικας.

Οι δυο αρχηγοί είχαν εκτενή συζήτηση για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς έχουν προχωρήσει οι επαφές των εμπλεκόμενων υπουργών με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Υπό τη σκιά των εκλογικών σεναρίων, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιχειρούν να κάνουν επανεκκίνηση και να οριοθετήσουν και πάλι τους στόχους της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει στους συνομιλητές του ότι χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο ανάταξης της εικόνας και του κύρους της κυβέρνησης, το οποίο όμως για να εφαρμοστεί θα πρέπει να το επιδιώξουν και τα δύο κόμματα μαζί.

Υπαινίχθηκε δηλαδή ότι θα πρέπει να λιώσουν οι πάγοι προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Συγχρόνως εξέφρασε την άποψη – και θα το πει και στον Αντώνη Σαμαρά – ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να είναι πολιτική και δεν θα πρέπει να κυριαρχηθεί από επιμέρους εκκρεμότητες. «Θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα» πιστεύει ο αντιπρόεδρος εμμένοντας στην εκτίμηση ότι οι συνομιλίες με τους τροϊκανούς δεν θα πρέπει να έχουν μάκρος, «να αποφύγουμε το μεγάλο παζάρι», προκειμένου να αποχωρήσουν από την Αθήνα σύντομα και να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει επέλθει ακόμη ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό.

Την Τρίτη παρουσιάστηκε εμπλοκή με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προ ημερών συνομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Γκίκα Χαρδούβελη στην οποία ζητήθηκε η παρουσία και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο ραντεβού της Τρίτης.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι δεν προβλέπεται παρουσία τους εκ του θεσμικού τους ρόλου και ότι το Παρίσι ήταν ιδιαίτερη περίσταση (ως γνωστόν συμμετείχαν οι κ.κ. Πιερρακάκης και Πρωτόπαπας). Ετσι, το ΠΑΣΟΚ δεν απέστειλε εκπροσώπους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δημιούργησε αντιδράσεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε ότι είναι παρών ο κ. Λαζαρίδης πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη συνάντηση με την τρόικα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του Πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».