«Ο ηγέτης κρίνεται κάθε μέρα. Αρα, μπορεί κάποια στιγμή να τεθεί ζήτημα ηγεσίας από τη βάση του κινήματος». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει ένα συνέδριο πριν από τις εκλογές.

Σε μια αναλυτική για το τρέχον πολιτικό σκηνικό συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέπτυξε τις απόψεις του για την προεδρική εκλογή, για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, για τις μεταρρυθμίσεις που (δεν) κάνει η συγκυβέρνηση, αλλά και για τις δηλώσεις που έκανε από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα την Τρίτη ο Θόδωρος Πάγκαλος ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει».

«Ο Πάγκαλος ψήφισε ΝΔ, σταματάει η λογική»

«Το ότι έχει τελειώσει το ΠΑΣΟΚ για τον κ. Πάγκαλο, φάνηκε από το ότι έχει ψηφίσει τη ΝΔ. Μιλάμε πια για έναν ψηφοφόρο της ΝΔ. Ενας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΔ! Από εκεί και πέρα, σταματάει η λογική…» ήταν η απάντηση του Κ. Σκανδαλίδη στις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.

Νωρίτερα και κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε πως «δεν έχει απασχολήσει τα κόμματα μέχρι τώρα».

«Η ονοματολογία και η συζήτηση γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω, ανάλογα με τις προθέσεις που έχει καθένας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν βουλευτές στα παράθυρα και τις τηλεοράσεις, σαν να είναι καλλιστεία» προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Εξι μήνες πριν, να μπαίνεις σε τέτοια συζήτηση δεν είναι καλό ούτε για την πολιτική ούτε για τη χώρα και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό τώρα. Για άλλα θέλει να συζητήσει ο κόσμος. Ηταν λάθος που άνοιξε ο κ. Σαμαράς το θέμα των 180. Δεν έπρεπε να το ανοίξει. Οδηγηθήκαμε εδώ τώρα. Θέλουμε τέσσερις μήνες γι’ αυτό, δεν φτάσαμε ακόμα. Θα έπρεπε να συζητάμε για το τι προϋπολογισμός θα έρθει, τα μέτρα για το χρηματοδοτικό κενό και από πού θα καλυφθούν…»

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε:

«Εδώ και καιρό υποστηρίζω ότι πρέπει να έρθει μια άλλη, προοδευτική πρόταση, η οποία να είναι συνολική και που θα υπαγόρευε και μια άλλη στάση στη διαπραγμάτευση. Δεν την έχει αυτήν την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέω ξανά για να μην παρεξηγηθώ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πράγματα που δεν εφαρμόζονται και θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα να κληθεί να κυβερνήσει έχοντας αυτές τις προτάσεις και την πολιτική που λέει σήμερα με κάθε τρόπο και παρά την προσπάθεια που κάνει τον τελευταίο καιρό να εξορθολογικοποιήσει τις προτάσεις. Είμαι της γνώμης ότι ο λαός πρέπει κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει, γιατί όλα αυτά γίνονται ερήμην του. Δεν υπήρχαν ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων ούτε στις διαδικασίες που ακολούθησαν και τις προγραμματικές συμφωνίες, πουθενά. Είναι ρευστό λοιπόν το πολιτικό σκηνικό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το «τσαφ» και να πάμε σε εκλογές».

Για το τι πρέπει κατά τη γνώμη του να κάνει το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε:

«Αυτό που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ απλό: αυτά που παλεύει σήμερα σε μια προοδευτική κατεύθυνση και αυτά που λέει ο πρόεδρός του, να τα μετουσιώσει σε μια προοδευτική πρόταση συνολική, να την προτείνει εν όψει των εκλογών και για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, διότι δεν ανασυγκροτείται η δημοκρατική παράταξη οργανωτικά, δηλαδή μαζεύουμε κάποια στελέχη και τη φτιάχνουμε, αλλά ανοίγουμε μια συζήτηση μεγάλη γύρω από τη στρατηγική της χώρας, εμφανίζουμε μια καινούργια πρόταση για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, διακηρύσσουμε – και αυτή είναι η γνώμη μου – τον ιστορικό συμβιβασμό με τη δεξιά που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και προτείνουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, με το ΠΑΣΟΚ κορμό. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και το ΠΑΣΟΚ περνά μια περίοδο διαρκούς κάμψης, ούτε οργανωτικά ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά οριοθετείται με τον τρόπο που πρέπει. Από εκεί και πέρα, ότι υπάρχουν φιλοδοξίες, επίδοξοι αρχηγοί που σκοτώνονται και εμφανίζουν φιλοδοξίες με μια αντιπαράθεση χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο πολιτικό υπόβαθρο, συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί συρρικνωμένο σ’ αυτήν την κρίση».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη γενικώς»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το «παράθυρο» που αφήνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος σ’ αυτό, ο Κ. Σκανδαλίδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Και καλά κάνει!»

Και ο ίδιος συνέχισε: «Ως τώρα, οι προϋποθέσεις συνεργασίας δεν υπάρχουν. Αλλά πολλές φορές άλλα λένε πριν τις εκλογές και άλλα κάνουν μετά. Το έχουμε πάθει και εμείς, άρα λοιπόν, στην πορεία, ο κ. Τσίπρας στην προσπάθεια που κάνει να είναι πιο μετριοπαθείς οι θέσεις του, παρότι είναι ατελής αυτή η προσπάθεια και δεν δείχνει ότι έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, αν αλλάξει δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει αύριο το πρωί. Εδώ συνεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Φανταζόταν ποτέ κανείς ότι θα είναι τα ίδια στελέχη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με στελέχη της ΝΔ;».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε να είναι ανοιχτός σε μια ενδεχόμενη συνεργασία σε μια κυβέρνηση προοδευτική, όπως τη χαρακτήρισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη γενικώς. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να είναι προοδευτική. Έτσι, όμως, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν γίνεται αυτή η συνεργασία. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με ένα κόμμα που σε κατηγορεί συλλήβδην. Κοιτάζοντας τα πολιτικά πράγματα, προσπαθούν να κάνουν κάτι. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και είναι στην αρχή του δρόμου. Οι εκλογές μπορεί να έρθουν γρήγορα και αυτό μπορεί να αποκλείσει τις συνεργασίες, αν επιμείνουν στα ίδια πράγματα – έλθουν δηλαδή και πουν ότι δεν έχουν άποψη. Αν έλθει π.χ. ένας πρωθυπουργός και πει ότι θα έλθει και θα καταργήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες μονοκοντυλιά, δεν μπορείς να πας και να μπεις σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Αλλά εμείς ακόμη και τώρα, που μας βρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέμε ότι πρέπει να έλθει στη διαπραγματευτική ομάδα. Να καλλιεργηθεί και ένα κλίμα συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα. Και για τη ΔΗΜΑΡ λέγαμε και λέμε να έλθουν, αλλά δεν τους αρέσει το ΠΑΣΟΚ που είναι παλιό και διεφθαρμένο, δεν τους αρέσει ο Βενιζέλος και όλα αυτά τα καινούργια που έχουν έλθει τώρα…» σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι, ωστόσο ο Κώστας Σκανδαλίδης ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός:

«Το Ποτάμι μάς απέκλεισε από την αρχή. Αυτό είπε ότι δεν συζητάει με κανέναν παλιό πολιτικό ή κόμμα… Από αυτόν το διάλογο, έχει αποκλειστεί η κοινωνία και συζητάμε μόνο σε επίπεδο κορυφής. Προσωπικότητες, πολιτικοί. Άνθρωποι που δεν έχουν μπει στην πολιτική, αλλά θέλουν να το κάνουν για να ασκήσουν εξουσία. Όλοι αυτοί που τριγυρίζουν και περιδιαβαίνουν γύρω από αυτά. Όλοι είναι υπέρ της ανανέωσης, βάζοντας τον εαυτό τους στην προμετωπίδα. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος, όμως» τόνισε.

«Εχει χάσει κάθε μεταρρυθμιστική δυναμική η κυβέρνηση»

Κληθείς να σχολιάσει τις μεταρρυθμίσεις που (δεν) γίνονται και την κυβερνητική συνεργασία, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οριοθετήσει την ενδιάμεση πρόταση στη διαπραγμάτευση. Π.χ. άλλη κατανομή των υπαρχόντων πόρων. Δεν λέω να μην ακολουθήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση έχει χάσει το στόχο των μεταρρυθμίσεων. Εχει χάσει κάθε μεταρρυθμιστική δυναμική η κυβέρνηση. Δεν είναι μεταρρυθμιστική τακτική π.χ. αυτή στο δημόσιο τομέα, αυτή είναι κοπτοραπτική. Δεν υπάρχει τίποτα! Ούτε η αξιολόγηση εμπεδώθηκε ούτε οι διαδικασίες είναι αξιοκρατικές. Φταίνε μόνο οι συνδικαλιστές γι’ αυτό; Δεν φταίει η κυβέρνηση που δεν εμπεδώθηκε η λογική και δεν μπορεί να φτιάξει έναν ορθολογικό δημόσιο μηχανισμό; Δεν φταίει που δεν μπορεί να ελέγξει πουθενά τι γίνεται;

» Δεν μπορεί να ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ασφαλώς δεν είναι πρόταση αυτή που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να επαναφέρει το κράτος εκεί που ήταν πριν. Δεν είναι αυτή η απάντηση, προφανώς. Αυτή είναι επιστροφή στο παρελθόν. Λέμε λοιπόν εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, που πέρασε από τη λαίλαπα, ότι μπορούμε να προτείνουμε μια πολιτική πραγματικά μεταρρυθμιστική και να τη στηρίξει. Και αν το πιστέψει ο λαός, να το ψηφίσει. Εδώ είμαστε. Διαφορετικά, καθόμαστε και στην αντιπολίτευση…

» Είχαμε ξεκινήσει, ως δεύτερο παράδειγμα, μια μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα. Κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση, ακόμη και του ίδιου κόμματος, αλλάζει το σύμπαν. Σταματούν τα πάντα και ξεκινούν από την αρχή. Υποστηρίζω λοιπόν ότι αυτός ο πολιτικός διάλογος που γίνεται έτσι στη χώρα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μιλάμε ακόμα με όρους προδικτατορικούς, ούτε καν της Μεταπολίτευσης. Σε μια χώρα όπου δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι να συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία;» αναρωτήθηκε.

Από την κριτική του Κώστα Σκανδαλίδη δεν ξέφυγε ούτε ο ΕΝΦΙΑ: «Ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να είναι ένας δίκαιος, πραγματικά, φόρος, εάν έμπαιναν όλα: εισοδήματα και περιουσίες σε έναν κοινό κορβανά και γινόταν αναλογικός, με κλίμακα και στη σωστή μορφή» είπε.

«Τι θα είναι το συνέδριο, συνέδριο χειροκροτητών;»

Τέλος, για το αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε:

«Ο ηγέτης κρίνεται κάθε μέρα. Άρα, μπορεί κάποια στιγμή να τεθεί ζήτημα ηγεσίας από τη βάση του Κινήματος. Η βάση, όμως, δεν μιλάει. Πρέπει να πάμε να δούμε τι θα κάνουμε (σε συνέδριο). Πριν τις εκλογές. Να τεθούν τα πολιτικά θέματα που είπαμε, να ειπωθούν οι απόψεις, να δημιουργηθούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες ξανά στο ΠΑΣΟΚ και όχι κραυγές και κράχτες ή φωνασκίες και κλακαδόροι από τη μία ή από την άλλη πλευρά, σαν να είμαστε στο 1996 ή στο 2007, ενώ κοντεύουμε να φτάσουμε στο 2020 και καταστρέψαμε το ΠΑΣΟΚ με αυτή την πόλωση. Να μπουν λοιπόν όλα τα θέματα, σωστά, και αυτό της ηγεσίας – γιατί όχι; Όλα πρέπει… Σε κάθε συνέδριο μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας, αλίμονο. Δεν θα συζητήσει το συνέδριο την πορεία μέχρι εδώ; Αν δεν συζητήσει το ΠΑΣΟΚ το πώς πήγαν τα πράγματα μέχρι εδώ και δεν εκτιμήσει την πορεία μέχρι εδώ, τι θα είναι αυτό το συνέδριο; Συνέδριο χειροκροτητών; Όλα τα θέματα πρέπει να τεθούν λοιπόν επί τάπητος…»