Ο παρ’ ολίγον εξοστρακισμός του Χρύσανθου Λαζαρίδη από την πρεμιέρα τού νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα επικάλυψε την πρώτη ημέρα αξιολόγησης του προγράμματος από τους δανειστές μας. Ομως, το πρόβλημα δείχνει να είναι πολύ πιο βαθύ. Διότι, κατόπιν επιθυμίας του Γκίκα Χαρδούβελη, από τις συναντήσεις με την τρόικα, στις οποίες πρωταγωνιστεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού, εξαιρείται και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Πρακτικά αυτό δεν θα συνιστούσε θέμα εάν η Χαριλάου Τρικούπη δεν διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση πως έπειτα από αυτήν την εξέλιξη οι αποφάσεις που θα λάβουν οι υπουργοί στις συναντήσεις τους με τους τροϊκανούς δεν θα είναι δεσμευτικές για τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο.

Ο αποκλεισμός κομματικών στελεχών από τη διαπραγμάτευση αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών τόσο προς τον Πρωθυπουργό κατά την προχθεσινή τους συνεργασία στο Μαξίμου όσο και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τηλεφωνικώς. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να αποδέχθηκε την αξίωση του κ. Χαρδούβελη, χωρίς ωστόσο να έχει στο μυαλό του ταυτόσημες σκέψεις με τον υπουργό. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών κατέταξε στην κατηγορία «κομματικό στέλεχος» και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθο Λαζαρίδη. Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Χαρδούβελη να έχει ενοχληθεί από την παρεμβατικότητα Λαζαρίδη στο Παρίσι και από την επιμονή του σε πιο φιλολαϊκές απαιτήσεις έναντι της τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνοντας από την καγκελόπορτα του Μαξίμου ο υπουργός είπε στους δημοσιογράφους να στηρίζονται μόνο στις πληροφορίες που διοχετεύει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος φέρεται να συμφώνησε με το αίτημα του Γκίκα Χαρδούβελη, όμως από την άλλη του είπε ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύσει και για τη Νέα Δημοκρατία. Εξ αυτού του λόγου και στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός χθες το πρωί όταν στον έκτο όροφο εμφανίστηκε για το ραντεβού με την τρόικα και ο Λαζαρίδης. Ο Χαρδούβελης σχημάτισε τον προσωπικό αριθμό του αντιπροέδρου και του ψέλλισε κάτι για την παρουσία του πρωθυπουργικού συμβούλου: «Πάρε το Μαξίμου και συνεννοήσου με τον Πρωθυπουργό. Τι μπορώ να κάνω εγώ;» απάντησε ο Βενιζέλος.

Τα τηλεφωνήματα του υπουργού συνεχίστηκαν και σε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα στον επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος απάντησε στο ίδιο μοτίβο: «Δεν έχουμε αντίρρηση. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έρθουμε» είπε το κορυφαίο στέλεχος.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σαφής λέγοντας στον Γκίκα Χαρδούβελη πως από τη στιγμή που αποφάσισε να βάλει στις διαπραγματεύσεις μόνο υπουργούς, το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεσμευτεί από αποφάσεις που κινούνται εκτός της δικής του γραμμής. Για παράδειγμα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά και τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα οποία χειρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρείται κόκκινο πανί για τη Χαριλάου Τρικούπη.

«ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ». Πάντως, χθες το βράδυ έγινε επιχείρηση «αποκατάστασης» του Χρύσανθου Λαζαρίδη από το υπουργείο Οικονομικών με την επισήμανση ότι «είναι ευπρόσδεκτος στις διαπραγματεύσεις ως βαθύς γνώστης των θεμάτων προϋπολογισμού και χρέους».