Σκηνικό αβεβαιότητας για τη δυνατότητα ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δημιουργεί η στάση του Φώτη Κουβέλη και περιορίζει συγχρόνως τις ελπίδες της συγκυβέρνησης για αποφυγή πρόωρων εκλογών.

Κλείνοντας οριστικά και το θέμα δικής του υποψηφιότητας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπαινίχθηκε χθες ότι θα εισηγηθεί στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του την καταψήφιση της όποιας κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με εμφανή αδυναμία συμπλήρωσης των απαιτούμενων 180 ψήφων, καθώς για να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς τα 10 κουκιά της Δημοκρατικής Αριστεράς απαιτούνται οι ψήφοι και των 25 ανεξάρτητων βουλευτών, κάτι που μοιάζει απίθανο. Και αυτό δεδομένου ότι ήδη αρκετοί εξ αυτών έχουν δηλώσει προκαταβολικά ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο, ενώ άλλοι ήδη έχουν βάλει πλώρη προς την Κουμουνδούρου.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ δεν θελήσει να υπακούσει στη γραμμή του συνεδρίου – κάτι που θα σήμαινε νέα διάσπαση – θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν οι μαγικές ψήφοι που θα εξασφαλίσουν νέο πρόεδρο.

Ο Φώτης Κουβέλης προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο τη σκέψη του. Ανέφερε ότι η πιθανότητα εκλογών δεν πρέπει να προκαλεί αφορισμούς ειδικά όταν πρόκειται για μια διαδικασία δημοκρατική «και μερικές φορές λυτρωτική».

Επί της ουσίας ο Φώτης Κουβέλης συντάσσεται πολιτικά με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και καιρό έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην προεδρική εκλογή και συγχρόνως ζητεί επιτακτικά εκλογές για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή που θα προχωρήσει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και προέβλεψε ότι είναι πιθανή ακόμη και η αυτοδυναμία του κόμματός του, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η συγκυβέρνηση προφανώς και έχει κατανοήσει ότι ο σχεδιασμός για την προεδρική εκλογή μπορεί και να ναυαγήσει. Το σημερινό ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου που αναβλήθηκε και χθες έπειτα από προτροπή του Πρωθυπουργού αναμένεται να εξελιχθεί σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις Κουβέλη στο Mega – «δεν συμμερίζομαι όλον αυτόν τον ορυμαγδό για τι το θα συμβεί εάν υπάρξουν εκλογές» – χτυπούν καμπανάκια στον κυβερνητικό συνασπισμό που εκ των πραγμάτων καλείται να ξεδιπλώσει το εναλλακτικό του σχέδιο για την προεδρική εκλογή. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη έχει προϊδεάσει ότι η συγκυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει ως υποψήφιο πρόσωπο προερχόμενο από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον πολιτισμό. Ομως ο εντοπισμός ενός προσώπου που θα διαθέτει αξιοπιστία και κύρος στο εξωτερικό δεν διασφαλίζει από μόνος του την αποφυγή εκλογών.

Μιλώντας σε σύσκεψη με συνεργάτες του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση του Φώτη Κουβέλη σε ό,τι αφορά το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Φέρεται δε να σχολίασε ότι η συμπεριφορά του είναι εντελώς τυχοδιωκτική, διερωτώμενος επιπλέον πώς δικαιολογείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός εν μέσω κρίσης να κινείται με τέτοιον τρόπο.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Στο σημερινό ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα θέσει επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα. Και πρωτίστως αυτό της κυβερνητικής συνοχής καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες που ψύχραναν τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και τραυμάτισαν την εικόνα της στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στους συνομιλητές του ότι χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο ανάταξης της εικόνας και του κύρους της κυβέρνησης, το οποίο όμως για να εφαρμοστεί θα πρέπει να το επιδιώξουν και τα δύο κόμματα μαζί. Υπαινίχθηκε δηλαδή ότι θα πρέπει να λιώσουν οι πάγοι προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Συγχρόνως εξέφρασε την άποψη και θα το πει και στον Αντώνη Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να είναι πολιτική και δεν θα πρέπει να κυριαρχηθεί από επιμέρους εκκρεμότητες. «Θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα» πιστεύει ο αντιπρόεδρος εμμένοντας στην εκτίμηση ότι οι συνομιλίες με τους τροϊκανούς δεν θα πρέπει να έχουν μάκρος, «να αποφύγουμε το μεγάλο παζάρι», προκειμένου να αποχωρήσουν από την Αθήνα σύντομα και να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει επέλθει ακόμη ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό.

Λύση για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών

Πλήρες σχέδιο που περιλαμβάνει λύσεις για το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και είναι πιο προχωρημένο από τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης έχει καταστρώσει το ΠΑΣΟΚ