Σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα έθεσε από χθες όλα τα στελέχη τού κομματικού μηχανισμού ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως όσο δεν βγαίνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν σε κάποιου είδους «δώρο» προς την Αθήνα τόσο πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού. Ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο προβλέπουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη προκήρυξη εκλογών χρησιμοποιώντας ως πρόφαση μια δήθεν ρήξη με τη τρόικα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας από αύριο κιόλας αναλαμβάνει τον εκλογικό συντονισμό των κομματικών οργανώσεων.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων –παρότι δεν δείχνουν αυτοδυναμία στη παρούσα φάση –δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν μια δυναμική που μπορεί να οδηγήσει στην αυτοδυναμία το αμέσως επόμενο διάστημα. Κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου αποτελεί η άποψη πως η δημοσκοπική άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις πολιτικές – κοινωνικές πρωτοβουλίες του καλοκαιριού. Στη χθεσινή συνεδρίαση τονίστηκε πως το μέτωπο για τη «μικρή ΔΕΗ» και τους αιγιαλούς σε συνδυασμό με τις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ανέδειξαν μια εναλλακτική, κοστολογημένη πρόταση εξουσίας που γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες.

Πάντως, η εσωκομματική μειοψηφία κράτησε χαμηλά τους τόνους. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση των οργάνων σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κόμμα. Παράλληλα, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις διαφορετικές απόψεις που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες από στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, με την ηγεσία να τους καθησυχάζει απαντώντας πως «η θέση μας είναι σαφής όπως την έχουμε διατυπώσει μέχρι τώρα».

Με βάση τα παραπάνω, στην αξιωματική αντιπολίτευση βάζουν μπροστά τις πολιτικές και οργανωτικές προετοιμασίες για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Οκτωβρίου. Εκεί αναμένεται να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα ενόψει της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η διενέργεια των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων που θα βάλουν στο τραπέζι το αναπτυξιακό πλάνο σε τοπικό πλέον επίπεδο.
ΜΠΑΡΑΖ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ. Η Κουμουνδούρου πάντως ανοίγει την αντιπολιτευτική βεντάλια σε όλα τα μέτωπα. Χθες, ύστερα από συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφασίστηκε να υπάρξει τις επόμενες ημέρες βομβαρδισμός προτάσεων νόμου οι οποίες θα στηρίζονται πάνω στις εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μια πρόβα τζενεράλε των πρώτων νομοσχεδίων που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθούν δύο προτάσεις νόμου. Η πρώτη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες και η δεύτερη για την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Συμμαχίες

Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα δώσουν εικόνα «λαϊκού αντικυβερνητικού μετώπου» καιθα οδηγήσουντον ΣΥΡΙΖΑστην αυτοδυναμία επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ.