Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άναψε χθες το πρώτο πράσινο φως για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η τελική απόφαση θα υιοθετηθεί στις 22 Οκτωβρίου από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία αναμένεται να εγκρίνει εν σώματι την νέα Επιτροπή.

Απευθυνόμενος χθες στις Βρυξέλλες προς τα μέλη της Ευρωβουλής ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να οικοδομηθεί μια «Ευρώπη φρούριο».

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα φρούρια που οικοδομήθηκαν για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών κατέληξαν να είναι φρούρια που έκαναν σκλάβους αυτούς που ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά οδήγησαν σε απομονωτισμό. Δεν είναι αυτή η εντολή της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στα κύματα μεταναστών που καταφθάνουν στα σύνορα της ΕΕ και στα «απεγνωσμένα άτομα που ξεκινούν μοιραία ταξίδια στη Μεσόγειο», ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου. Οπως είπε, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιδιώκουν προστασία εντός των συνόρων της ΕΕ και είναι ευθύνη της ΕΕ να προσφέρει προστασία στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και από τις διώξεις. Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε να πείσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από τρίτες χώρες.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες ή για τις χώρες μετάβασης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως προς τις χώρες που υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από κύματα μεταναστών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις αρχές του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με ομοιόμορφο τρόπο. Σημείωσε, πάντως, πως πρέπει να συζητηθούν και κάποιοι συμπληρωματικοί τομείς, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ενός ενιαίου καθεστώτος που θα ισχύει παντού στην ΕΕ.

Η FRONTEX. Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η Frontex αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά. Σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες της Frontex δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη φύλαξη των συνόρων και πως χρειάζεται πολύ καλή μελέτη και προετοιμασία προκειμένου να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί της. Πρόσθεσε δε ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων πρέπει να βασιστούν στη σύγχρονη τεχνολογία και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Νόμιμη μετανάστευση με κανόνες

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ,ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζονται σαφείς κανόνες. Σχολίασε ότι η Ευρώπη είναι τμήμα ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη όπου η διεθνής κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί. Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και να εντοπιστούν οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Δεσμεύτηκε δε ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και επιμονή τις νέες αυτές προκλήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι χώρος ελπίδας, προόδου και ελευθερίας όλων των πολιτών.