Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα οποία διακρίνονται για την ανομοιογένειά τους. Ως αποτέλεσμα μάλιστα έχουν να θολώνουν το ήδη θαμπό πολιτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, MRB και ALCO εμφανίζουν τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ από 3,7 – 3,8 μονάδες, η Public Issue δίνει προβάδισμα 11 μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ανάλογη απόκλιση εμφανίζουν και οι μετρήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ιδιαίτερα ότι τους χωρίζει μια ανάσα από την αυτοδυναμία, κάτι που επισήμαναν άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα σε non paper που διένειμαν.

Αντίθετα στην κυβέρνηση η μέτρηση της Public Issue έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να αμφισβητήσει τη μέτρηση της Public Issue, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για το είδος της μέτρησης. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι δεν πρόκειται για δημοσκόπηση αλλά για εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Υπενθύμιζαν με νόημα μάλιστα ότι πρόκειται για μια εταιρεία δημοσκοπήσεων με «κακό παρελθόν». Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε δώσει ισχυρό προβάδισμα 6 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το αποτέλεσμα της κάλπης δεν επιβεβαίωσε.

Ειδικοί αναλυτές παρατηρούν πάντως ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ κινείται σχετικά κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών, περίπου δηλαδή στις 5 μονάδες.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η διαφοροποίηση της Public Issue έγκειται στη μέθοδο που εφαρμόζει. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως ακριβής σε περιβάλλον σταθερότητας, όχι όμως και σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια μέθοδο, όταν προκύπτει μια τάση – όπως τώρα η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ -, πάνω σε αυτή την εκτίμηση σταθμίζονται και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Αν υπάρχει κάπου ένα σφάλμα, αυτό επηρεάζει και όλους τους άλλους δείκτες. Κάπως έτσι, καταλήγουν, Το Ποτάμι άγγιξε το ποσοστό του 9,5% και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ τις 11 μονάδες.