Ο χώρος –το ξενοδοχείο Athos Palace, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής –έχει τη δική του ιστορική και συναισθηματική αξία για τη ΝΔ. Εκεί, με αφετηρία τη σημερινή εορταστική εκδήλωση, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που κατακλύζεται πλέον από ρώσους τουρίστες ακόμη και το φθινόπωρο, ο Αντώνης Σαμαράς πρωτίστως επιδιώκει να κρατήσει το γαλάζιο στρατόπεδο σε τροχιά εξουσίας.

Οπως αναγνωρίζουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, η διπλή εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ, καθώς ακολουθεί το επόμενο Σάββατο και η γιορτή στην Αθήνα (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), οργανώθηκε με το βλέμμα στραμμένο στους αριθμούς, μέσα σε μια οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα: σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της η γαλάζια ηγεσία ξορκίζει το 18,7% των πρώτων εκλογών του 2012 και προσδοκά μέσα από μια γενική επιστράτευση του κομματικού μηχανισμού και την επαναπροσέγγιση στελεχών που έχουν αποχωρήσει ή αδρανοποιηθεί να βρεθούν κοντά στο 29,6% της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης της ίδιας χρονιάς.

Το αρχικό ποσοστό είναι προφανές ότι προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στη ΝΔ και θολώνει την εικόνα της για το μέλλον, ενώ εκείνο που ακολούθησε τον Ιούνιο του 2012 θα μπορούσε να διατηρήσει μια εικόνα γαλάζιας κυριαρχίας. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών (22,7%) κινείται κάπου ανάμεσα, προκαλώντας ανησυχία για μια συνεχιζόμενη πτώση, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί ακέραιες και τις ελπίδες για ανάκαμψη.

Στη βάση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς κινείται με βασικό στόχο την κινητοποίηση παλαιών και νέων κομματικών στελεχών, με οδηγό τον κομματικό πατριωτισμό τους –και σε δεύτερο στάδιο σκοπεύει να επιχειρήσει την προσέγγιση προσώπων από άλλους χώρους, όμορους ή και αντίθετους με την πολιτική που ασκούσε μέχρι πρότινος η ΝΔ.

Το άλμα των 11 μονάδων μέσα σε έναν μήνα, το 2012, είναι η πυξίδα που ακολουθούν στο γαλάζιο επιτελείο, κρίνοντας ότι για την αντεπίθεση του κόμματος αρκεί να «ξυπνήσουν» όλες οι πτέρυγες και οι φυλές της ΝΔ. Το μήνυμα είναι ότι τον Ιούνιο του 2012 το κόμμα ισχυροποίησε τη θέση του και ο κ. Σαμαράς διασφάλισε την πρωθυπουργία, παρότι είχαν παραμείνει απέναντι ο Καμμένος και ο Καρατζαφέρης ενώ και η Χρυσή Αυγή βρισκόταν σε ανοδική τροχιά. Για τη γαλάζια εκτόξευση είχε αποδειχθεί αρκετή η συσπείρωση των καραμανλικών, η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη και η συνακόλουθη ενεργοποίηση των μητσοτακικών.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες κομματικές πηγές, ο σχεδιασμός οδηγεί, σχεδόν αναγκαστικά στην παρούσα φάση, και σε αλλαγή πορείας: η κομματική ηγεσία αναγνωρίζει το καραμανλικό DNA του στελεχικού δυναμικού –εξού και η πίεση που ασκήθηκε στον Κώστα Καραμανλή για να δηλώσει «παρών» και στις δύο εκδηλώσεις, ενώ επιχειρείται διακριτικά και ένα άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, καθώς η συστράτευση των κεντρογενών μπορεί να δώσει πόντους στη ΝΔ και κρίνεται επιβεβλημένη. Επιπλέον υποχωρεί και ο σχεδιασμός, αν δεν μπαίνει οριστικά στο αρχείο, για επανίδρυση της ΝΔ με αλλαγή ονόματος και νέα δομή. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι μόνο αναταράξεις, εσωκομματικές συγκρούσεις και βαθιά ρήγματα θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την ώρα.

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Η εκδήλωση στη Χαλκιδική, στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το 1976 το πρώτο Συνέδριο της ΝΔ, αποτελεί ουσιαστικά την προθέρμανση στην προσπάθεια επανεκκίνησης του κόμματος. Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Επιτροπών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, με κεντρικό ομιλητή των κ. Σαμαρά, δεν προφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα ως προς την επιχείρηση επανασυσπείρωσης. Η εικόνα αναμένεται να είναι πιο καθαρή στην εκδήλωση της Αθήνας, που συμπίπτει με τα γενέθλια του κόμματος (4 Οκτωβρίου), στην οποία αναμένεται να προσέλθει σύσσωμος ο καραμανλικός πυρήνας, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κώστας Μητσοτάκης, ο οποίος για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια θα συμμετάσχει σε μια κομματική εκδήλωση.

Στο γαλάζιο επιτελείο ευελπιστούν ότι στη συνάντηση του προσεχούς Σαββάτου θα προσέλθουν και προσωπικότητες εκτός των κομματικών τειχών, δίνοντας ώθηση στο σχέδιο επανάκαμψης. Ωστόσο προσωπικές προσκλήσεις δεν έχουν διαβιβασθεί, τουλάχιστον επισήμως, ενώ καταγράφονται ήδη και οι πρώτες αρνήσεις από στελέχη που, θεωρητικώς, είναι αποδέκτες του γαλάζιου προσκλητηρίου: τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και ο Βύρων Πολύδωρας διαφημίζουν ήδη την απουσία τους, ενώ προεξοφλείται ότι απόντες θα είναι σχεδόν όλοι οι διαγραφέντες της τελευταίας διετίας. Ανακούφιση στη Λεωφόρο Συγγρού προκαλεί και η γνωστοποίηση από τον πρώην γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο ότι δεν θα εμφανιστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η ΠΑΛΙΑ ΦΡΟΥΡΑ. Και στις δύο εκδηλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί πολλάκις στον ιδρυτή της ΝΔ, ενώ θα προτάξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ως βασική αρχή του κόμματος και μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης, θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα νέο πεδίο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό και το γαλάζιο πλάνο ενόψει της προεδρικής εκλογής και της πιθανής προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι παρόντες η παλαιά φρουρά των καραμανλικών (Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας), καθώς και ο Πέτρος Δούκας, εκπροσωπώντας ουσιαστικά και την οικογένεια του Μιλτιάδη Εβερτ.

Η ΝΤΟΡΑ. Απούσα από τη σημερινή Συνδιάσκεψη της Χαλκιδικής θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη επικαλούμενη τη συμμετοχή της σε αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Η ίδια έχει γνωστοποιήσει ότι θα παρευρεθεί στην κεντρική εκδήλωση της Αθήνας, ωστόσο η σημερινή απουσία της προκαλεί ερωτηματικά στο γαλάζιο στερέωμα, καθώς συνδέεται και με τις κινήσεις αποστασιοποίησης που καταγράφονται από την πλευρά της έπειτα από την απόφαση του Πρωθυπουργού να ορίσει ως κοινοτικό επίτροπο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περνά απαρατήρητη η έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία επιδίδεται πλέον η κ. Μπακογιάννη, με όχημα τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι συστάσεις της προς τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια συνάντηση και ενδεχομένως μια πολιτική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.