Τι είναι αυτό που κάνει τον περίφημο «εργατολόγο» του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο να διαρρηγνύει ραδιοφωνικώς τα ιμάτιά του επαναλαμβάνοντας πως η λύση του κόμματός του για το χρέος είναι η διαγραφή μεγάλου τμήματός του και μόνο; Το γεγονός πως αυτό αναφέρεται ρητώς στο κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επίσης και η αντίληψή του ότι συμμετέχει στην ηγετική ομάδα.

Κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στην Κουμουνδούρου όμως υπάρχουν κι άλλες πραγματικότητες. Οπως η λειτουργία μιας κλειστής ομάδας στελεχών που σχεδιάζει τα εναλλακτικά σενάρια για την «επόμενη μέρα», επιτρέποντας συγχρόνως τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα Λαφαζάνη όσο και στους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν την αυτοπεποίθηση ότι έπεται μια σκληρή διαπραγμάτευση του κόμματός τους.

Η Κουμουνδούρου ωστόσο έχει έτοιμα και Plan B και Plan C. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει πως η διαγραφή τμήματος του χρέους δεν βρίσκει, ούτε και θα βρει, πρόθυμους τους δανειστές μας. Ακόμη και στην περίπτωση που οι εταίροι έρθουν αντιμέτωποι με μια επιθετική προσέγγιση.

Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ. Το Plan B της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας μακράς επιμήκυνσης, ακόμη και 70 χρόνων, που ουσιαστικά θα προκαλέσει μείωση των επιτοκίων και θα αποτελεί μια μορφή κουρέματος, χωρίς ωστόσο οι δανειστές να έχουν έρθει στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουν νέο haircut για τη διάσωση για μία ακόμη φορά της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την πρόταση που προβάλλει και η συγκυβέρνηση σήμερα, επιμένοντας ότι μια επιμήκυνση σε βάθος χρόνου και ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού θα δώσουν την απαιτούμενη ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Με τη διαφορά πως Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μιλούν για κούρεμα ή διαγραφή του χρέους και εμφανίζονται πιο προσγειωμένοι ως προς τις προσδοκίες τους για μια ρεαλιστική λύση.

Υπάρχει όμως και Plan C επεξεργασμένο από τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θέλει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται στους δανειστές και να διαπραγματεύεται το κούρεμα σε ποσοστό 50% των τοκοχρεολυσίων. Τα τοκοχρεολύσια ετησίως αγγίζουν τα 9 δισ. Η αποπληρωμή τους και μόνο δεν αφήνει την οικονομία να αναπνεύσει και διατηρεί το χρέος σταθερά μεγάλο. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως εάν οι εταίροι μας δεχτούν την απομείωση των τόκων στο μισό, η χώρα θα πρέπει να αποπληρώνει 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, επομένως θα αποκτήσει τη δυνατότητα να προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες που θα χαλαρώσουν το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η αγορά.

Καλά ώς εδώ. Το θέμα όμως είναι σε ποιον βαθμό οι εταίροι μας τείνουν ευήκοα ώτα σε προτάσεις που ακούγονται μεν ρεαλιστικές, ωστόσο δεν λαμβάνονται με ευκολία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό προλειαίνει το ευρωπαϊκό έδαφος προσπαθώντας να καθησυχάσει εταίρους και οικονομικούς παράγοντες. Η μυστική αποστολή Σταθάκη – Δραγασάκη στο Βερολίνο μόνο τυχαία δεν ήταν. Εχει ενδιαφέρον πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού δεν ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν.

Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ. Ομως μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι πληροφορίες πως στη γερμανική πρωτεύουσα ο πρώην εντεταλμένος της ΕΚΤ και αγαπημένο παιδί τού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπαιξε κυρίως τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Κι έφερε σε επαφή τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ με γερμανούς οικονομολόγους που εντάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων μερκελιστών. Οι ίδιες πληροφορίες από το Βερολίνο κάνουν λόγο για μια συνάντηση που κράτησε περί τις τέσσερις ώρες και συνεχίστηκε αργότερα με γεύμα σε ιταλικό εστιατόριο.

Σε εκείνη τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κουμουνδούρου εμφάνισαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από τη γραμμή πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ή εξόδου από το ευρώ. Από εκεί και πέρα παρατέθηκαν όλα τα επιχειρήματα και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του χρέους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι «μερκελιστές» ένιωσαν ευθυμία ή ενθουσιάστηκαν. Ακουσαν όμως με ενδιαφέρον τις προτάσεις των συνομιλητών τους και απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για την πολιτική κατάσταση στην χώρα ή την κυβέρνηση Σαμαρά.