Ουδεμία προνομιακή μεταχείριση απολαμβάνουν έναντι των άλλων κρατουμένων οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό, διαβεβαιώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που του είχε απευθύνει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, στην οποία είχε επικαλεστεί ανακοίνωση που εξέδωσε, στα τέλη Αυγούστου, η Επιτροπή Αγώνα Γυναικείων Φυλακών καταγγέλλοντας ειδική μεταχείριση των προφυλακισμένων βουλευτών, αλλά και «κατά συρροή ρατσιστική και χυδαία συμπεριφορά σε βάρος τους από τους νεοναζί βουλευτές, οι οποίοι απαιτούν να τους σερβίρουν το φαγητό μόνο Ελληνίδες κρατούμενες και όχι αλλοδαπές».

Ο κ. Αθανασίου στο έγγραφό του ωστόσο ενημερώνει τη βουλευτή ότι έχει τις διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης του Καταστήματος, σύμφωνα με τις οποίες, «στη διανομή του γεύματος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, απασχολούνται μόνο αλλοδαπές κρατούμενες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην καταγγελία ότι «δρομολογείται στοίβαξη εκατό και πλέον γυναικών κρατουμένων σε έναν μόνο όροφο, αν και σε άλλον όροφο θα διαμένουν με την άνεσή τους οι έξι νεοναζί προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ» εξηγεί ότι, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μιας δέσμης συντονισμένων παρεμβάσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης αλλά και εργασίας για το σωφρονιστικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων εντάχθηκε και η κατασκευή μιας νέας πτέρυγας στον 1ο όροφο του Αυτοτελούς Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού. Πρόκειται για μια κανούργια κατασκευή που αποτελείται από 14 θαλάμους και ο αριθμός των κρατουμένων γυναικών σε αυτή την πτέρυγα θα είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Σε κάθε θάλαμο υπάρχουν δύο χώροι υγιεινής που ο καθένας περιλαμβάνει τουαλέτα, νιπτήρα και ντους ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή να εκπονηθεί μελέτη για τη μετατροπή ενός χώρου υγιεινής, προς εξυπηρέτηση κρατουμένων με τυχόν κινητικά προβλήματα. Εξάλλου η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ έχει αναλάβει και την κατασκευή προαυλίου για την κατά το δυνατόν μη οπτική επαφή των κρατουμένων στον 1ο όροφο γυναικών και των προαυλιζόμενων στο ισόγειο ανδρών. «Οι υποδομές της νέας πτέρυγας του Αυτοτελούς Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού, που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά, ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ουδεμία προνομιακή μεταχείριση»

Για τη μεταφορά ικανού αριθμού κρατουμένων γυναικών στη νέα πτέρυγα του 1ου ορόφου, ο κ. Αθανασίου δηλώνει ότι αποτελεί υλοποίηση αποφάσεων που σκοπό έχουν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και των συνθηκών εργασίας του σωφρονιστικού προσωπικού και «ουδόλως φυσικά είχε ως ζητούμενο την άνετη διαμονή των προφυλακισμένων βουλευτών του κόμματος Χρυσή Αυγή, οι οποίοι άλλωστε ουδεμία προνομιακή μεταχείριση απολαμβάνουν έναντι των άλλων κρατουμένων». Ταυτόχρονα ο κ. Αθανασίου ενημερώνει ότι «σύμφωνα με διαβεβαίωση της Διεύθυνσης του Καταστήματος, στη διανομή του γεύματος των ανωτέρω κρατουμένων, απασχολούνται μόνο αλλοδαπές κρατούμενες».

Ως προς την καταγγελία ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προβαίνουν σε ρατσιστική και χυδαία συμπεριφορά με σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε βάρος των αλλοδαπών κρατουμένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «κάθε χυδαία ή ρατσιστική συμπεριφορά είναι καταδικαστέα απ΄ όπου και αν προέρχεται το δε θέμα ρατσιστικής επίθεσης προστατεύεται από συγκεκριμένες διατάξεις νόμου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αρμόδιος επόπτης Εισαγγελέας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού έχει την αρμοδιότητα με βάση τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη του να προβεί στις κατά περίπτωση δικές του ενέργειες για τη διατήρηση της τάξης και ασφάλειας εντός του Καταστήματος».