Με δύο εορταστικές εκδηλώσεις για την 40ετή πορεία του κόμματος και μια ανοικτή πρόσκληση προς απομακρυνθέντα ή αδρανοποιημένα στελέχη, μπαίνει σε εφαρμογή από τον Αντώνη Σαμαρά το σχέδιο επανασυσπείρωσης και διεύρυνσης της ΝΔ.

Από Μέγαρο Μαξίμου και Λεωφόρο Συγγρού επενδύουν στο συναίσθημα όλων των στελεχών και παραγόντων που συνδέθηκαν με το κόμμα σε αυτή τη διαδρομή και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε σκόπιμο η επιχείρηση επανασυγκόλλησης να αρχίσει με δύο σκηνές που θα συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Και στις δύο εκδηλώσεις, το κεντρικό σύνθημα για μια γαλάζια επανεκκίνηση θα δώσει ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η ΝΔ παραμένει πολιτική δύναμη ευθύνης και αυτή την ώρα αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση για τη χώρα».

Στη βάση αυτή, αποφασίστηκε για τον εορτασμό των τεσσάρων γαλάζιων δεκαετιών να πραγματοποιηθούν:

Εκδήλωση-προπομπός στη Χαλκιδική το επόμενο Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Επιτροπών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ στο ξενοδοχείο Αθως, όπου το 1979 πραγματοποιήθηκε το Α’ Συνέδριο του κόμματος και μπήκε σε εφαρμογή από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το σχέδιο της αμφίπλευρης διεύρυνσης, ενόψει και της προεδρικής εκλογής του 1980. Στον χαιρετισμό του ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει έμφαση στην «παράδοση και συνέχεια» του κόμματος, προσδοκώντας συστράτευση κάθε εσωκομματικής πτέρυγας

Πανηγυρική εκδήλωση για τα κομματικά γενέθλια (4η Οκτωβρίου) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα δοθεί έμφαση στα επόμενα βήματα της ΝΔ. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο τεστ για τη γαλάζια διεύρυνση, καθώς καλούνται ανεπισήμως να προσέλθουν όλοι όσοι έχουν προϊστορία στο κόμμα ή ασπάζονται τις πολιτικές αρχές του. Από το κομματικό επιτελείο τονίζεται ότι ονομαστικές προσκλήσεις δεν θα υπάρξουν.

Για τον προγραμματισμό των δύο εκδηλώσεων ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γενικός διευθυντής Κώστας Τσιμάρας προσκάλεσαν στα γραφεία της ΝΔ όλους τους κομματικούς επιτελείς από το 1974.

«Στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου προσκαλούμε τους πάντες χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαιρέσεις» τονίζεται από τους διοργανωτές, παρότι σε επιτελικά στελέχη καταγράφεται προβληματισμός για τις επιπτώσεις από το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο στελεχικό δυναμικό και την κομματική βάση.

Ως προς το ανοικτό προσκλητήριο, αρκετοί βουλευτές προεξοφλούσαν χθες ότι θα μεσολαβήσουν παρασκηνιακές επαφές για να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκφράζουν επιφυλάξεις για την ανταπόκριση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έχει δηλώσει «παρών» για την επανένωση του συντηρητικού χώρου, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί άλλου είδους πρόσκληση, ενώ ήδη ο Βύρων Πολύδωρας έχει σπεύσει να στείλει αρνητική απάντηση.