Δύο παραδόσεις έσπασαν χθες στο Βατικανό: την πρώτη δεν την είχε παραβιάσει ούτε καν το έμβλημα της ιταλικής Αριστεράς Ενρίκο Μπερλινγκουέρ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο πρώτος ευρωπαίος αριστερός ηγέτης που συναντήθηκε στην Αγία Εδρα με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Αλέξης Τσίπρας παρέκαμψε και μια δεύτερη παράδοση καθώς δέχτηκε την παπική ευλογία, προσπερνώντας το ενδυματολογικό πρωτόκολλο που επιβάλλει την εμφάνιση με γραβάτα ενώπιον του Πάπα. Κοινώς, εμφανίστηκε με κοστούμι αλλά δίχως γραβάτα.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου διαβεβαιώνουν ότι η συνάντηση – διάρκειας 45 λεπτών – του Πάπα Φραγκίσκου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Λίγο μετά τις 11 τοπική ώρα, καθώς το ραντεβού έλαβε χώρα με μικρή καθυστέρηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε τα σέβη του στον Φραγκίσκο.

Ο Πάπας εμφανίστηκε άνετος και πρόθυμος να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα πολλά θέματα. Αρχικώς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προγραμματίζει τον ερχόμενο Νοέμβριο επίσκεψη στο Φανάρι. Το θέμα αυτό χαλάρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί ο ίδιος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και γιατί του έδωσε αφορμή για να απαντήσει στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι ενημέρωσε προσωπικά τον Βαρθολομαίο για την επίσκεψή του στο Βατικανό. Χρέη μεταφραστή εκτελούσε ο επίσκοπος Σύρου Σεβαστιανός που συνόδεψε τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη.

Η κουβέντα των δύο επικεντρώθηκε σε ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης. Εμμέσως είχε παραπομπές και σε θέματα που άπτονται της πολιτικής, ο Φραγκίσκος όμως εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός και αποφεύγει τις ευθείες αναφορές σε θέματα που άπτονται των πολιτικών εξελίξεων. Εξ αυτού του λόγου την περασμένη άνοιξη το Βατικανό είχε διστάσει να αποδεχθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση του Πάπα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας τότε δεν ήταν μόνο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Το αίτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα και το Βατικανό απάντησε θετικά προ δεκαπενθημέρου και οπωσδήποτε πριν από την παρουσίαση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης.

«Οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας» είπε ο ποντίφικας στον καλεσμένο του. Ακολούθως μίλησε για την κρίση των αξιών και επισήμανε ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννά την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις οικονομικές ταλαντεύσεις που υφίσταται η Ευρώπη και τόνισε ότι «οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής» κάνοντας τον άνθρωπο να βγει από το επίκεντρο καθώς στο κέντρο βρέθηκαν οι τράπεζες και τα κέρδη.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας η πλειονότητα του ελληνικού λαού πληρώνει, την ίδια ώρα που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό «και απειλούν και από πάνω». Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φραγκίσκο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί και ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί» είπε βγαίνοντας από το Βατικανό λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες βροχής στη συννεφιασμένη πλατεία.

Ο ποντίφικας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «είναι άδικο αυτό που συμβαίνει». Καταγόμενος από τη δοκιμαζόμενη Αργεντινή ο Φραγκίσκος συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην πατρίδα του, η οποία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης. «Είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από πολέμους» σχολίασε ο Πάπας. Επίσης του αποδίδεται η φράση πως «είναι αδιανόητο να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι «λαθραίοι» και να πνίγονται στη θάλασσα» ως έμμεση αναφορά στα τραγικά συμβάντα στη Λαμπεντούζα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δόθηκε η ευκαιρία «να συζητήσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, όπως η άνιση διανομή του εισοδήματος και η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια και να υπάρξει συνέχεια στον διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας. «Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο και το έργο του «Η Χαρά του Ευαγγελίου». Εκείνος ανταπέδωσε δωρίζοντας στον ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, ως σύμβολο της ειρήνης.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του ευρωπαϊκού αριστερού δικτύου Transform που συνδέεται και με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.