Το τηλεφώνημα που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο –και μάλιστα χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου -, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνάντηση που θα είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν καλά τις επαφές των δύο ανδρών.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αλέξης Τσίπρας από το 2011 και μετά –σύμφωνα με πληροφορίες –έχουν αναπτύξει μια «λειτουργική, ειλικρινή και θερμή σχέση». Μιλούν απευθείας στο τηλέφωνο, όποτε και αν χρειαστεί. Συνήθως αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την καλή επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα προς την Εκκλησία.

Πέρυσι το κόμμα της Κουμουνδούρου είχε ενεργό συμμετοχή στο συνέδριο Εκκλησία και Αριστερά, όπου εκπροσωπήθηκε και η Ιερά Σύνοδος. Ακολούθησαν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Αγιορείτες και η επίσκεψη τον Αύγουστο στο Ορος. Είχε προηγηθεί το 2011 η «ιερή» στροφή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εκκλησίας – Πολιτείας. Για παράδειγμα, τον Μάιο εκείνης της χρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο είχε αναφερθεί στην εκκλησιαστική περιουσία μιλώντας όμως πολύ προσεκτικά –όχι για φορολόγησή της, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά για αξιοποίησή της.

Με τον ίδιο τρόπο αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες. Τόνισε πως χρειάζεται διάλογος προκειμένου να εξορθολογιστούν οι σχέσεις τους τόσο για το καλό του κράτους όσο και προς όφελος της Εκκλησίας, «ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το σημαντικό κοινωνικό της έργο».

Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του φροντίζει πάντα να κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και πάντα συζητούν σε άριστο κλίμα για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων την κοινή δράση Εκκλησίας και Πολιτείας για την ανακούφιση των ασθενών κοινωνικών ομάδων.

ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η σχέση του κ. Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπερνάει τα αυστηρά – τυπικά όρια του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει δηλαδή αμοιβαία συμπάθεια. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται πάντα να μιλάει με καλά λόγια για τον «Αλέξη», όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί.

Ενδεικτικό της χημείας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πριν από δύο χρόνια είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του πατέρα του Παύλου Τσίπρα. Την επομένη δε είχε χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία σε ναό του Διονύσου.

«Θερμή σχέση»

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αλέξης Τσίπρας –σύμφωνα με πληροφορίες –έχουν αναπτύξει μία «λειτουργική, ειλικρινή

και θερμή σχέση»