Ειδική αποστολή στο Βερολίνο με στόχο τη λείανση του ευρωπαϊκού εδάφους για τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πιθανότητα να διεξαχθούν τους επόμενους μήνες εκλογές εκτέλεσε το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης βρέθηκαν για δύο ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα και συναντήθηκαν με τον μέχρι πέρυσι εκτελεστικό σύμβουλο της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γεργκ Ασμουσεν.

Το ραντεβού ζητήθηκε από την Κουμουνδούρου και αποσκοπούσε στην παράθεση των προτάσεων και θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του χρέους σε ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το αργότερο τον Μάρτιο – Απρίλιο θα προκληθούν εκλογές –εξαιτίας και της στάσης του στην προεδρική εκλογή –και γι’ αυτόν τον λόγο επιδιώκει η υποδοχή που θα γίνει σε μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρώπη να μη γίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Ενημερώνει λοιπόν προκαταβολικά πρόσωπα που έχουν κομβικούς ρόλους στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για να καταθέσει προτάσεις αλλά και για να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις τους απέναντι σε μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών συμμάχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση οι δύο οικονομολόγοι έθεσαν στον Ασμουσεν και το ζήτημα του κουρέματος και το ζήτημα της επιμήκυνσης ως μία μορφή κουρέματος.

Η συνάντηση στο Βερολίνο κρατήθηκε μυστική, όπως άλλωστε κρυφά κανονίστηκε και το ραντεβού τον περασμένο Ιούνιο του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ομοίως η Κουμουνδούρου κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό το σημερινό ραντεβού στο Βατικανό, αν και είχε ενημερωθεί για τη θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημά της προ δεκαημέρου. (Η συνάντηση είχε ζητηθεί πριν από τις ευρωεκλογές).

Πάντως με τον Γεργκ Ασμουσεν έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές και ο Αλέξης Τσίπρας, την τελευταία φορά στην Αθήνα, όταν ο γερμανός υφυπουργός ήρθε στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση και είδε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο τους τετ α τετ έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει στον Ασμουσεν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται «γενναιόδωρο» κούρεμα.

Απόντων των Δραγασάκη και Σταθάκη, τη σκυτάλη στη συντήρηση της ατζέντας ΔΕΘ ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με αφορμή την αποτίμηση των μέτρων Τσίπρα από το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ότι «η επίθεση στην πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ενδεικτική για τη συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης, που ελπίζει ότι οι μισθοί θα μειωθούν τόσο πολύ ώστε να ανταγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία ή οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα».

Εσωτερικές αντιδράσεις

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συναντά εσωτερικές αντιδράσεις, με τα μέλη της Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου να πιστεύουν ότι δεν μπορεί να είναι συρραφή προτάσεων χωρίς συνοχή.