Αγρότες και μεταφορείς απαιτούν να δοθούν τώρα οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω του ρώσικου εμπάργκο, τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία των περιορισμών που επέβαλε η Ρωσία, ο Μίλτος Κύρκος επισήμανε ότι είμαστε από αυτούς που θεώρησαν απαραίτητες τις κυρώσεις για να καμφθεί η ρωσική επιθετικότητα παρά τις σημαντικές ευθύνες της ΕΕ και των ΗΠΑ για την τροπή του Euromaidan.

«Ομως οι αντιδράσεις εκ μέρους της Ρωσίας δεν ήταν αναμενόμενες; Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ήδη έτοιμο ένα σχέδιο για την προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων ειδικά των ευπαθών αγροτικών σε άλλες αγορές ή την αξιοποίηση τους σε δευτερογενείς τομείς;» ανέφερε.

«Πού είναι τα νέα αναβαθμισμένα εργαλεία της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση των κρίσεων;» τόνισε και ζήτησε να ενημερωθεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο «γιατί καθυστερούμε αν και έχουμε το ταμείο διαχείρισης κρίσεων ήδη διαθέσιμο»;

Επιπλέον, όπως είπε, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου ανεστάλη και η βοήθεια των 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των ευπαθών φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ.

«Ο νότος της Ένωσης αλλά και η Ελλάδα ειδικά αναφέρθηκε είναι ήδη τσακισμένος από την οικονομική κρίση και επομένως το εμπάργκο έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομική συγκυρία» επισήμανε ο κ. Κύρκος.

Τελειώνοντας ζήτησε να απαντήσει η Ευρώπη με αλληλεγγύη στην πρόκληση που δεν θα είναι σύντομη, γιατί η συζήτηση είναι τώρα για τα αγροτικά, αλλά ας μην ξεχνάμε πως «Winter is Coming».