Τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση των αναφορών της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για απειλές κατά της ζωής της από μεγάλους έλληνες φοροφυγάδες, ζήτησαν με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα.

Η υπόθεση με τις καταγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ που έγιναν μέσω των Financial Times φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέρθηκε στο θέμα.

Συγκεκριμένα και σε ερώτηση για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και παρατήρησε: «Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις», βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή».

Στη νέα εξέλιξη οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επικαλούνται επίσης την απάντηση που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση των FT σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη διερεύνηση της «ομώνυμης» λίστας σύμφωνα με την οποία είπε: «Καλύτερα να μην λέω πολλά για αυτό το θέμα, γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια».

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τη σαφή υστέρηση της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παραπέμπει περισσότερο σε πλαίσιο ανόμων σχέσεων «τύπου μαφίας» παρά σε ευνομούμενο κράτος δικαίου, αναφέρουν οι βουλευτές και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν αν είναι σε γνώση τής κυβέρνησης τα συγκεκριμένα γεγονότα, κι αν έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη και οι άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Καλούν επίσης τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν αν θα ζητήσουν τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση της βασιμότητας όσων πρωτοφανών καταγγέλλονται από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση για τα όσα κατήγγειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ.