Δεύτερη –και μάλιστα κολασμένη –πράξη είχε η σύγκρουση Βενιζέλου – Χρυσοχοΐδη στο ΠΑΣΟΚ, με αιχμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αιτιάσεις του υπουργού περί προεδροκεντρικού κόμματος. Ο μεν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε για «φορητό κόμμα». Η απάντηση του αρχηγού του κόμματος ήταν εκρηκτική με τη δηκτική επισήμανση: «Δεν δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του Μνημονίου».

Τα ακραία φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ υποκρύπτουν, πάντως, μια τεκτονική αναστάτωση στον ευρύτερο αυτό πολιτικό χώρο που εκδηλώθηκε και προ δεκαημέρου με τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης βενιζελικών και παπανδρεϊκών, με αφορμή την 3η Σεπτέμβρη.

Κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης με πρωτοκλασάτα στελέχη να αμφισβητούν τη λειτουργία του και με την ηγεσία του κόμματος να ξεσπά, ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση, τόσο για τον προσωπικό της ρόλο στο Κίνημα όσο και για τη στάση εκείνων που σήμερα εμφανίζονται επικριτικοί απέναντί της.

ΑΝΤΑΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΥΡΑ. Ηταν στη δευτερολογία του που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπέδωσε τα πυρά που δέχτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τριήμερο από τον Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε καταντήσει κόμμα του προέδρου, ένα φορητό κόμμα, κι εμείς εμφανιζόμαστε σαν σύμβουλοί του». Επίσης επανέφερε την πρότασή του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας και πάλι τις εκτιμήσεις στελεχών που μιλούν ακόμη και για δυνατότητα ανάδειξης διαδόχου του Κ. Παπούλια με 190 ψήφους.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «φωτογραφίζει» τον Ανδρέα Λοβέρδο που έχει προχωρήσει σε σχετική αναφορά, κάτι που πράσινα στελέχη αποδίδουν στον ανταγωνισμό που ενδεχομένως να εκδηλωθεί στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών εφόσον και τα δύο στελέχη κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ. Δεν πέρασε άλλωστε ασχολίαστη η αναφορά Βενιζέλου στο «άγχος των εκλογών, ιδίως στις πολυεδρικές περιφέρειες, αλλά όλα αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε μέσα από την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαινόταν «φορτωμένος» με τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος έλεγε αργότερα σε συνομιλητές του ότι «η δευτερολογία Βενιζέλου ήταν επικεντρωμένη σε μένα, αλλά εγώ δεν θα σταματήσω να ομιλώ».

«Ποτέ δεν έχω διανοηθεί στη διαδρομή μου να προτείνω αλλαγή του ονόματος και καθαίρεση των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Αλλοι το έχουν κάνει» ανέφερε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ηταν να μην πάρει φόρα: «Ποτέ δεν έχω ακούσει τέτοια πράγματα. Τέτοιες αμφισβητήσεις, τέτοιες χυδαιότητες. Την εβδομάδα από 1ης έως 7ης Σεπτεμβρίου, που ήταν η εκδήλωση στη ΔΕΘ, άνοιξε όλη η βεντάλια στο ΠΑΣΟΚ. Η νοσηρή βεντάλια. Και τη γυρίσαμε και δείξαμε το φάσμα του αξιόπιστου θεσμικού στρατηγικού ΠΑΣΟΚ». Και συνέχισε: «Τα «φαντάσματα» είναι παρόντα, οι «καλικάντζαροι» της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκε στο στόχαστρο και άλλων στελεχών, τους οποίους αποκάλεσε «δικηγόρους του Βενιζέλου». Για ακόμη μία φορά τον επέκρινε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος υπενθυμίζοντάς του ότι υπήρξε για 30 χρόνια πρωτοκλασάτος με σημαντικά αξιώματα και δεν έχει κάνει αυτοκριτική. Επίσης, ο Τάκης Ρήγας ήταν καυστικός και απευθυνόμενος στον υπουργό τού είπε «να μιλήσουμε κι άλλοι, Μιχάλη», ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφερόμενος στην επιτυχία του εγχειρήματος της Ελιάς τόνισε: «Αυτοί που αναζητούν τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, πού βρέθηκαν προεκλογικά και σε ποιο κανάλι βγήκαν; Πού ήταν όλοι αυτοί;». Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ. Το πυρ ομαδόν κατά Χρυσοχοΐδη ξεκίνησε όταν εκείνος επανέλαβε όσα είχε πει την Παρασκευή σε άλλη κομματική σύσκεψη για την προεδρική εκλογή, τις επενδύσεις που δεν γίνονται και τη μη λειτουργία του κόμματος. «Απαιτείται πλατιά συναίνεση των δυνάμεων κι αν δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει, ας είναι εκείνος εκτεθειμένος.

Αυτά που ακούω για 180-190 ψήφους δεν προάγουν το πολιτικό σύστημα. Την ώρα που μετά τον ανασχηματισμό δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ σε επενδύσεις, τι συζητάμε; Εφόσον δεν λύσουμε το θέμα της Προεδρίας, δεν θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα». Σ’ αυτό το σημείο ο Βενιζέλος απάντησε: «Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος στο ΠΑΣΟΚ που θέλει να ψηφίσουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αρνητικά ή αποχή ώστε να διαλυθεί πρόωρα η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες».

Επίσης βομβάρδισε τον υπουργό διότι «χωρίς να ενημερώσεις» διατύπωσε την άποψή του (εκτός γραμμής) για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Τι πάει να πει ότι θα προτείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία που θα λέει ας εκλέξουμε Πρόεδρο όλοι μαζί αλλά συμφωνούμε να διαλυθεί η Βουλή τον Δεκέμβριο του 2015;».