Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της συμπολίτευσης, πέρασε κατά πλειοψηφία – με 51 «ναι», 38 «όχι» και έξι «παρών» – από το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών έγιναν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι 51 βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά 38 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ενώ έξι βουλευτές – τέσσερις από το ΚΚΕ και οι δύο ανεξάρτητοι, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου – δήλωσαν «παρών».

Οκτώ αντικαταστάσεις

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε με οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, πέντε από τη ΝΔ και τρεις από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ αντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζήτησε η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, καθώς και τους Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Σαλτούρο, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.

Νωρίτερα, βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του κόμματος Ανδρέας Ψυχάρης χαρακτήρισε «λάθος της κυβέρνησης» ότι δεν βελτιώνει την εν λόγω ρύθμιση η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «απαλύνει πολύ λίγο την φορολόγηση».

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Και πρέπει να ακούει λίγο περισσότερο» είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «όπως επίμονα αρνιόταν ο κ. Στουρνάρας όσα λέγαμε πέρυσι για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά είχαμε δίκιο και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός ήρθε να διορθώσει τον φόρο, έτσι θα αποδεχθεί λάθος της κυβέρνησης και για τον ΕΝΦΙΑ και θα έρθει του χρόνου να κάνει διορθώσεις».

Και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διατύπωσε ενστάσεις, ο οποίος είπε ότι «είναι θετικό να διορθώνονται κραυγαλέα λάθη, ωστόσο φοβούμαι πως όσα μερεμέτια κι αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου». Μάλιστα είπε ότι «δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η ιδιοκτησία ποινικοποιείται».

«Η μονιμοποίηση του φόρου παγιώνει την αντίληψη ότι πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι που αποκτήσαμε με τους κόπους μιας ζωής» πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος και ζήτησε να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ κάποιες κατηγορίες αναπήρων (πολέμου κ.ά.).

Αλλά και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση «εξακολουθεί να έχει αδικίες». Μάλιστα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών, αν και δεν παρίστατο στην συζήτηση, είπε: «Κύριε Χαρδούβελη, μπορεί εσείς να μην στεναχωρηθείτε για το πλήγμα στην παράταξή μας, γιατί μπορεί να πείτε ‘είμαι τεχνοκράτης’, αλλά εμένα, ακόμα κι αν εγώ εκλεγώ στις εκλογές, αλλά χάσει η ΝΔ, θα στεναχωρηθώ πολύ».

Και πρόσθεσε ότι «τέτοια ανάλογα λέγαμε πέρυσι και στον μεγαλοσχήμονα κ. Καραβίτη (πρώην σύμβουλο του τέως υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα) όταν 75 βουλευτές της ΝΔ του τα λέγαμε, όταν ήθελε να φορολογήσει ακόμα και τις στάνες και μας κοιτούσε σαν ιθαγενείς και μας έλεγε για ημίτονα και συνημίτονα…». «Σαφώς ο ΕΝΦΙΑ βελτιώνει την παρούσα κατάσταση, αλλά έσοδα πρέπει να αναζητήσουμε και αλλού. Οι καιροί ου μενετοί» κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στα μικρά τουριστικά καταλύματα

Πάντως, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή βουλευτική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα μικρά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Στον υψηλό συντελεστή, πάντως, παραμένουν οι βίλες που ενοικιάζονται κατά την τουριστική περίοδο. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ διά του Ι. Κουτσούκου ζήτησε να υπάρξουν παρόμοιες βελτιώσεις και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι στάβλοι, τα πτηνοτροφεία κλπ. διότι άλλως, όπως είπε, θα υπάρχει κατάφωρη αδικία.

Μαυραγάνης: «Η τροπολογία περιέχει διορθώσεις στρεβλώσεων»

«Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η θετική δημοσιονομική πορεία και η αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συνεχίσουμε αταλάντευτα» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε, ακόμη, ότι η τροπολογία περιέχει βελτιώσεις και διορθώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι από δω και πέρα η συνολική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί χωρίς να διακυβεύεται η φορολογική ισορροπία. «Η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας έχει ξεκινήσει με την επίτευξη και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Είναι μια επιλογή της κυβέρνησης στην οποία όλοι μας είμαστε προσηλωμένοι.Συνεπώς, η τροπολογία είναι βελτιωτική, ελαφρύνει από βάρη και σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι» κατέληξε ο ο υφυπουργός Οικονομικών.

Οι 7 βελτιώσεις που περιλαμβάνει η τροπολογία:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήσαμε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την αντικαταστήσαμε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύναμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια – από τον τελευταίο σεισμό – στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνουμε σημαντικά τη φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Δεσμευτήκαμε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού – τετραγωνιδίου – και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.