Μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τρίτης – και σβήστηκε λίγο αργότερα – στην επίσημη σελίδα του ΠΑΣΟΚ στο facebook σχετικά με την επεισοδιακή εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο, προκαλεί νέες αναταράξεις στο κόμμα.

Επρόκειτο για σχόλιο του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Δεληγκάρη, ο οποίος μετά τον σάλο που προκλήθηκε έσπευσε να απολογηθεί με νέα ανάρτηση στη σελίδα: «Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο post σχετικά με την εκδήλωση Ζάππειο. Ηταν μια προσωπική μου αποψη που εκ παραδρομής την ανέβασα στα social media του ΠΑΣΟΚ».

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το επίσημο ΠΑΣΟΚ σε μια λιτή ανακοίνωση ανέφερε: «Αποδοκιμάζουμε τους χαρακτηρισμούς που εμφανίστηκαν σε ανάρτηση του επίσημου facebook του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο.

» Πρόκειται για αυθαίρετη πράξη στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις μας για την ενότητα και τον πολιτικό πολιτισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Η ανάρτηση έγινε αμέσως αντιληπτή και κατέβηκε».

Η επίμαχη ανάρτηση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο Δημήτρης Δεληγκάρης ήταν η εξής:

«Οι οπαδοί (αγανακτισμένοι πολίτες – τάγματα εφόδου) του ανθρώπου που το κόμμα του κέρδισε το 2009 τις εθνικές εκλογές με 44% και κατάφερε(!), μετά από δύο χρόνια Πρωθυπουργός, να φέρει την Δεξιά του Σαμαρά και του Καρατζαφέρη σε συγκυβέρνηση μαζί του, του φώναζαν χθες να έρθει για να διώξει τη Δεξιά! Ένας ψυχίατρος υπηρεσίας παρακαλώ».

Το νέο περιστατικό, αν και ήσσονος σημασίας, μαρτυρά τον «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που υπάρχει πλέον στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν στην εκδήλωση του Ζαππείου με τις αποδοκιμασίες κατά του αρχηγού του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλου, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ρήγας: «Θα έπρεπε να σηκωθεί ο Παπανδρέου»

Το πρωί της Τρίτης, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για «αθλιότητες κλακαδόρων» και μίλησε για «αστεία εκδοχή πολιτικού τζιχαντισμού».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έγινε χθες ήταν μια κλάκα από ανεγκέφαλους, από ανθρώπους που έπεσαν σαν ούφο σε μια χώρα, της οποίας οι προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές. Ήταν ένα κομματικό τζιχάντ, το οποίο ήταν αλλού για αλλού. Ήταν ένα θέαμα παρακμιακό και αστείο, από ανθρώπους, οι οποίοι ούτε έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί στη χώρα, ούτε έχουν κατανοήσει τον προβληματισμό και την αγωνία του ελληνικού λαού, ούτε έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες που βάζει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να επιρρίψει κάποιες ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου ως οικοδεσπότη της εκδήλωσης: «Δεν χρεώνω στον Γιώργο Παπανδρέου την συμπεριφορά αυτών των ανεγκέφαλων. Θα έπρεπε, όμως, να σηκωθεί εκείνη τη στιγμή και να πει πως αυτά τα πράγματα δεν έχουν θέση σε μια συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ που γίνεται για να τιμήσει την πορεία του Κινήματος 40 χρόνια. Αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να το κάνει».

Π. Οικονόμου: «Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε πια όλοι»

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Παντελής Οικονόμου, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άσκησε – επίσης μέσω του BHMA FM 99,5 – οξεία κριτική στον Βαγγέλη Βενιζέλο, σε μια ακόμη απόδειξη των διχαστικών τάσεων που υφίστανται στο κόμμα. Ο Π. Οικονόμου επικέντρωσε την κριτική του στη «διάλυση» του ΠΑΣΟΚ και στην αντικατάστασή του από τη λεγόμενη «Ελιά».

«Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ, όπως το είχαμε γνωρίσει, δεν συμμετέχει καθόλου στα πολιτικά δρώμενα. Στις ευρωεκλογές δεν κατέβηκε καθόλου και συνέπραξε σε ένα εικονικό σχήμα, αυτό της «Ελιάς», το οποίο δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά πουθενά και επίσης προσφάτως ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέδριο ενός επίσης ανυπάρκτου σχήματος με τίτλο «Δημοκρατική Παράταξη». Τώρα, ότι αυτά γίνονται με ευθύνη του προέδρου Βενιζέλου, θα πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο Παντελής Οικονόμου και συνέχισε:

«Η παράταξη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και είχε κεντρική θέση και όχι κεντρώα. Βεβαίως με πρώτιστη ευθύνη δική της, της ανεύθυνης ηγεσίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που κάθονταν απ’ έξω και πετούσαν πέτρες όταν η χώρα βυθιζόταν και εν μέρει και του εκλογικού σώματος. Αυτό δεν αφορά τη χθεσινή εκδήλωση, διότι το να γίνει μια εκδήλωση, δεν χάθηκε ο κόσμος. Αλλά δεύτερη εκδήλωση μέσα σε δύο μέρες και συζήτηση ποιος θα μιλήσει και γιατί θα μιλήσει… Πρωτίστως είναι απαράδεκτη κάθε μορφή και είδος αποδοκιμασίας σε πολιτική εκδήλωση, αλλά δεν θα πάω στην αυριανή εκδήλωση, διότι με πρωτοβουλίες και κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή. Εμφανίζεται ως «Ελιά» ή «Δημοκρατική Παράταξη». Αρα, η αυριανή εκδήλωση έχει μουσειακό χαρακτήρα. Και διοργανώνεται από τον άνθρωπο που καταργεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν συμπράττω λοιπόν σ’ αυτό. Και δεν είχαν ειπωθεί αυτά από πριν, για να κριθούν. Να πει δηλαδή ότι θέλει να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα το κατεβάσει στις εκλογές και δεν θα ξανακάνει συνέδριο. Δεν γίνονται αυτά…

» Επίσης, είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση για ένα κόμμα που ήταν πρωτοπορία στη μεταπολίτευση να καταργείται από τον αρχηγό του και να εμφανίζεται ένα άλλο κόμμα χωρίς οργάνωση και σχήματα; Το έχετε ξαναδεί αυτό; Δεν έχει προηγούμενο! Να είναι ένας άνθρωπος αρχηγός δύο κομμάτων ανυπάρκτων! Ενός που καταργεί και ενός άλλου που δεν υπάρχει…

» Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε πια όλοι, διότι από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν κατάλαβε τι έγινε. Υπάρχει ένα θέμα και είναι το εξής: στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη βάση και από όμορους χώρους πρέπει να αποκτήσουν υπόσταση και ασφαλώς να διασφαλίζουν και την εκλογική παρουσία του ΠΑΣΟΚ»