Ενα απόλυτα παρακμιακό σκηνικό – καθ’ όλα αταίριαστο με το επιβλητικό Ζάππειο Μέγαρο και απαξιωτικό για το ιστορικό περιεχόμενο της αναδρομικής έκθεσης με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ – στήθηκε χθες το βράδυ. Περίπου εκατό ένθερμοι κλακαδόροι αντιμετώπισαν την εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου ως μια ευκαιρία για να ξεσπάσουν την «αγανάκτησή» τους για τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία επικεντρώνοντας τα πυρά τους στο πρόσωπο του Βαγγέλη Βενιζέλου – και στήνοντας ένα σκηνικό οιονεί διάσπασης. Στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτο ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, πολύ πιο έντονο σε σχέση με το φθινόπωρο του 2007.

Η λέξη «προδότης» που επαναλήφθηκε δύο-τρεις φορές από μεμονωμένα πρόσωπα την ώρα που ανέβηκε στο βήμα για χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε αμηχανία στους συγκεντρωμένους –ανάμεσά τους και ιστορικά στελέχη -, γιατί δημιούργησε μια διχαστική εικόνα που δεν αποδοκιμάστηκε από τους διοργανωτές.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ. Μικρή μερίδα του ακροατηρίου διέκοπτε συνεχώς τον Βαγγέλη Βενιζέλο την ώρα που επιχειρούσε να εκφωνήσει την ομιλία του είτε με αποδοκιμασίες είτε με έντονες επευφημίες υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο και καλούσαν ρυθμικά να αναλάβει δράση για να φύγει η Δεξιά. Έτσι η εκδήλωση απέκτησε από το ξεκίνημά της άγρια χαρακτηριστικά με τους «αγανακτισμένους» –ανάμεσά τους πρώην εργαζόμενοι στο κόμμα και παλαιοί ψηφοφόροι που έχουν στραφεί σε άλλους πολιτικούς χώρους –και κατέληξε σε μια συγκέντρωση που φανέρωσε τους δύο διαφορετικούς κόσμους του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Η χθεσινή εκδήλωση εξώθησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει πικρές αλήθειες –προαναγγέλλοντας μάλιστα συνέχεια στην αυριανή επίσημη εκδήλωση στον ίδιο χώρο, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά την παραίτηση Παπανδρέου, αλλά και για το πώς στήθηκε η πρώτη τρικομματική συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, υπονοώντας ότι υπάρχουν ευθύνες για την αφύσικη συμπόρευση με κόμματα της Ακρας Δεξιάς και στην πλευρά του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι η σύγκρουση του βενιζελικού και του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ γίνεται πλέον τυφλή καθώς ο πρώην πρωθυπουργός –χωρίς να αποδοκιμάσει τους κλακαδόρους –εμμέσως πλην σαφώς κήρυξε τον δικό του «ανένδοτο» με τις συντηρητικές δυνάμεις που επιχειρούν, όπως είπε, να εξαφανίσουν την ιστορική πορεία του Κινήματος και δήλωσε ότι θα είναι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία για μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου κάνοντας λόγο για νέα αφετηρία και ξεκίνημα που επιζητεί ο λαός…

ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ. Η προσέλευση στο Ζάππειο ήταν μεγάλη. Από νωρίς η μικρή αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση για τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ γέμισε ασφυκτικά. Στον χώρο αιωρούνταν ένα περίεργο κλίμα. Αρκετοί συγκεντρωμένοι περίμεναν με αδημονία τον Γιώργο Παπανδρέου και επεφύλασσαν επικριτικά σχόλια για στελέχη που βρίσκονται κοντά στη σημερινή ηγεσία του Κινήματος. «Τι ήρθαν αυτοί οι υπουργοί της Δεξιάς να κάνουν σήμερα εδώ; Ντροπή τους» έλεγαν μεταξύ τους, ενώ αρκετοί εξ αυτών επεφύλασσαν επικριτικά σχόλια ακόμη και για δημοσιογράφους.

Η περίεργη ατμόσφαιρα αποτυπώθηκε ακόμη και στην κατά τ’ άλλα διακριτική προσέλευση του πρώην υπουργού Οικονομικών και διαγραφέντος από το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που χειροκροτήθηκε έντονα από πολλούς συγκεντρωμένους. Θερμή υποδοχή περίμενε και την οικογένεια Παπανδρέου, τους αδελφούς του πρώην πρωθυπουργού Νίκο και Αντρίκο που έφθασαν μετά συζύγων. Την αποθέωση όμως την προσέφεραν στον Γιώργο Παπανδρέου που αφίχθη στον χώρο του Ζαππείου μαζί με τη σύζυγό του Αντα γύρω στις 8.15. Το πλήθος άρχισε να φωνάζει δυνατά και ρυθμικά το όνομα «Παπανδρέου» καθώς και το σύνθημα «Γιώργο, προχώρα άλλαξέ τα όλα». Οι ιαχές κλιμακώθηκαν με το «Γιώργο, γερά, να πέσει η Δεξιά».

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Τριάντα βήματα πίσω από τον Παπανδρέου βρέθηκε στο Ζάππειο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Η εμφάνισή του στην αίθουσα που είχε κατακλυστεί από θερμόαιμους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού λειτούργησε διεγερτικά γι’ αυτούς καθώς κοιτάζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατευθύνεται προς τις πρώτες σειρές επαναλάμβαναν μονότονα το όνομα «Παπανδρέου».

Εκείνος δεν αντέδρασε και με τη βοήθεια της συνοδείας του κατάφερε να φθάσει στην πρώτη σειρά όπου βρισκόταν και το κάθισμα που προβλεπόταν για τον ίδιο, δίπλα από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Τη ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης και όχι –αυτήν τη φορά –ο Φώτης Κουβέλης. Η χειραψία Βενιζέλου – Παπανδρέου ήταν τυπική.

Τα έκτροπα προκλήθηκαν όταν κλήθηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να απευθύνει μικρό χαιρετισμό.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος διακοπτόταν συνεχώς από τις πρώτες φράσεις του. Μερίδα του πλήθους ζητωκραύγαζε «Παπανδρέου» καλώντας τον να διώξει τη Δεξιά. Παρά τις επανειλημμένες διακοπές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Απάντησε στους επικριτές του μόνο όταν προκλήθηκε για τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Ακουσα το σύνθημα «Γερά, να πέσει η Δεξιά». Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δεν μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί και να μηδενίζει. Με τη γλώσσα της ιστορικής συνείδησης, αλλά και με τη γλώσσα που υπαγορεύει το μέλλον του τόπου και της παράταξης» υποσχέθηκε απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που μάλλον δεν άκουγε αφού η φωνή του επικαλυπτόταν από τα γιουχαΐσματα μερικών κλακαδόρων.

ΓΙΟΥΧΑΪΣΜΑΤΑ. Το στοιχείο που προκάλεσε αρνητική εντύπωση ήταν πως ενώ ουδείς ζήτησε από τους «οργισμένους» να σταματήσουν προσπαθώντας να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την έννοια του πολιτικού πολιτισμού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και από τους βασικούς διοργανωτές της έκθεσης Φίλιππος Πετσάλνικος εξανέστη όταν καλωσορίζοντας τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν «ου». «Οχι αποδοκιμασίες, το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι σέβεται τους πολιτικούς του αντιπάλους» είπε. Την ίδια ώρα όμως από κάτω σχολίαζαν ότι ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όταν αποδοκιμαζόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.