Προσκλητήριο στα «πρόθυμα» κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συγκροτήσουν έναν πολιτικό πυρήνα ικανό να παρεμβαίνει στην παγκοσμιοποίηση, απηύθυναν οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Καρλ Λάμερς με άρθρο τους στους Financial Times.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημερώσεως με το συγκεκριμένο άρθρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο πρώην εκπρόσωπος της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής επαναφέρουν προτάσεις που είχαν διατυπώσει προ 20ετίας και συγκεκριμένα το 1994.

Οι Σόιμπλε και Λάμερς υποστηρίζουν πως πρέπει να δημιουργηθούν εντός της ΕΕ «πυρήνες συνεργασίας» που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες «πρόθυμων» κρατών-μελών να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εξασφάλιση υγιών δημοσιονομικών, την περαιτέρω ρύθμιση των χρηματαγορών, τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την ολοκλήρωση των διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, τον περιορισμό του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού, την οικοδόμηση μίας ενεργειακής ένωσης και τη δημιουργία μίας ψηφιακής ένωσης στην ΕΕ.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι επικρίνουν το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη–μέλη της ΕΕ δείχνουν απροθυμία στο να μεταβιβάσουν περισσότερη εξουσία στα ευρωπαϊκά όργανα. Στη βάση αυτή προτείνουν την σύσταση της θέσης Ευρωπαίου Επίτροπου Προϋπολογισμού που θα δύναται να απορρίπτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς εάν δεν ανταποκρίνονται στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αλλά και τη δημιουργία κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από βουλευτές των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και θα ενισχύει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται για την ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διατυπώσει τις σχετικές προτάσεις και στο πρόσφατο παρελθόν και έχει προκαλέσει την πολεμική κάποιων ευρωπαϊστών κυρίως διότι ο διαχωρισμός των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων σε πρόθυμες και μη πρόθυμες έχει διασπαστικά αποτελέσματα και δημιουργεί μια Ευρώπη και μια ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.