Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στον άξονα βενιζελικών – παπανδρεϊκών κάνουν λόγο για «ασκήσεις ενότητας», οι οποίες θα διαμορφώσουν και το κλίμα στην εκδήλωση του Ζαππείου, σήμερα το απόγευμα, όπου θα συμπρωταγωνιστήσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνύπαρξη του νυν και του πρώην προέδρου του κόμματος στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικού υλικού του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη κι αν συνοδεύεται από απροθυμία και δείχνει καταναγκαστική, έχει ζεστάνει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ –σε σημείο που στη Χαριλάου Τρικούπη προεξοφλούν ότι στο Ζάππειο θα συναντηθούν έπειτα από καιρό ομάδες στελεχών που είχαν αδρανοποιηθεί.

Για την κομματική ηγεσία η σημερινή έκθεση αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη συσπείρωση του χώρου, μέσα από την οποία μπορεί να προσλάβει νέα δυναμική και το εγχείρημα της ενωμένης Κεντροαριστεράς. Την αλλαγή σκηνικού, μάλιστα, για την ευρύτερη παράταξη, συνεργάτες του Ευάγγ. Βενιζέλου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα επιβεβαιώσει η κεντρική εκδήλωση της Τετάρτης, στον ίδιο χώρο, για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ. Το σήμα που θα εκπέμψει σήμερα με την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένει αίνιγμα για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού τηρούνταν έως χθες το βράδυ σιγή ασυρμάτου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα κινηθεί ενωτικά, αλλά θα θελήσει να καταδείξει και τις διαφοροποιήσεις του.
Ερμηνεύοντας τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, σχεδόν όλοι στο κομματικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι από τις παρεμβάσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου δεν θα προκληθούν ρωγμές –ακόμη κι αν οι ομιλίες τους κινηθούν σε ένα πολιτικό πλαίσιο και δεν περιοριστούν σε μια αναδρομή της πορείας του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, που σε κάθε περίπτωση θα κυριαρχήσει στη σημερινή εκδήλωση. Το μήνυμα είναι πως εάν οι δύο πολιτικοί επένδυαν σε ένα σκηνικό ρήξης δεν θα βρίσκονταν σήμερα μαζί στο Ζάππειο.
Το δικό του σχέδιο για τον κεντροαριστερό χώρο, πάντως, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναπτύξει στην εκδήλωση της Τετάρτης –από την οποία θα απουσιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό (προγραμματισμένη από τις αρχές του καλοκαιριού ομιλία στο Λονδίνο). Στην κεντρική εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος έχει κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό και στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικού υλικού.

«Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη είναι πάντα ευκαιρία συσπείρωσης του χώρου και αυτόν τον χαρακτήρα του εορτασμού είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος» ανέφεραν χθες επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.