Οι επιλογές στις οποίες κατέληξε το Σάββατο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα ανώτατα κλιμάκιά της όσο και σε σχέση με τα πολιτικά και τα οικονομικά ζητήματα, κρίθηκαν ως έναν βαθμό ικανοποιητικές από την ελληνική διπλωματία.

Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Ντόναλντ Τουσκ, ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν το Σάββατο ότι από τη στιγμή που κρίθηκε επιβεβλημένο να ανατεθεί ένα από τα ηγετικά πόστα της ΕΕ σε πολιτικό από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η επιλογή του πολωνού πρωθυπουργού ήταν ίσως η καλύτερη λύση. Και αυτό γιατί είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς της Ανατολικής Ευρώπης που δείχνει να τον αφορά το λεγόμενο «ευρωπαϊκό όραμα», όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί αλλεργία στους Βρετανούς, την παραμονή των οποίων στην ΕΕ θα διαπραγματευθεί από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντα του.

Το γεγονός ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ έχει τα αντιρωσικά αντανακλαστικά που έχουν όλοι οι πολιτικοί από τις χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την ελληνική διπλωματία, λαμβανομένου υπόψη ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα τα χειρίζεται επί της ουσίας η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογερίνι, την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» όρισαν το Σάββατο ύπατο εκπρόσωπο για τις εξωτερικές σχέσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας και της κλιμάκωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η ελληνική πλευρά δήλωνε το Σάββατο ικανοποιημένη επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έτειναν ευήκοον ους στα όσα τους επισήμανε στη διάρκεια της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ετσι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον πρόσθετες αποζημιώσεις για τους αγρότες (των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων), ενώ εμμέσως πλην σαφώς απεδέχθησαν την ελληνική θέση ότι η αποθήκευση σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί στην παρούσα φάση ενδεδειγμένη οδό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει, ίσως για πρώτη φορά τόσο σαφώς, ότι παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που λίγο ώς πολύ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προώθησαν τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι αναιμική και η ανεργία εφιαλτική. Ετσι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν ότι εντός του Οκτωβρίου θα συναντηθούν εκ νέου όχι μόνο στο επίπεδο των «28» της ΕΕ αλλά και στο επίπεδο των «18» της ευρωζώνης, με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικών οικονομικής μεγέθυνσης και τη δέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών της τάξεως των 300 δισ. ευρώ.

Ως προς το ζήτημα, τέλος, του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο έλληνας επίτροπος, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι στην παρούσα φάση τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής προσανατολίζεται στην πλήρη αναμόρφωση της δομής της και στη διαμόρφωση ομάδων επιτρόπων που θα έχουν ομοειδή χαρτοφυλάκια. Τους επιτρόπους αυτούς θα συντονίζουν οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι τέως πρωθυπουργοί, ενώ ανοιχτό παραμένει προς το παρόν και το θέμα των χαρτοφυλακίων που θα πάρουν οι επίτροποι από τις λεγόμενες μεγάλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.