Φοροελαφρύνσεις εναντίον δημοσιονομικού κενού 2015 θα είναι το βασικό «ματς» του Παρισιού την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και τρόικας. Αν και με ανανεωμένη κατά τα 2/3 σύνθεση –αφού την Κομισιόν θα εκπροσωπεί ο Ντέκλαν Κοστέλο και το ΔΝΤ ο Ρίσι Γκόγιαλ ενώ σταθερός παραμένει ο Ματίας Μορς της ΕΚΤ -, η τρόικα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλθει στο παλιό της μοτίβο: «Εχετε ένα προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, το οποίο θα μεγαλώσουν οι φοροελαφρύνσεις. Πώς θα το καλύψετε;», θα πει.

Αυτό δεν σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι τροϊκανοί θα πουν όχι στις ελληνικές προτάσεις για φοροελαφρύνσεις. Αλλωστε, οι ίδιοι παραδέχονται πλέον ότι το υπερβολικό βάρος των φόρων σκοτώνει την ανάπτυξη και δεν θα είχαν αντίρρηση για κάποιες στοχευμένες μειώσεις, αρκεί να μη θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δηλαδή, να βρεθούν τα λεφτά από αλλού. Το από πού όμως είναι το ζητούμενο.

Στο τριήμερο του Παρισιού δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις παρότι η κυβέρνηση θα ήθελε ενδεχομένως μια συγκεκριμένη δέσμευση της τρόικας για να ανακοινώσει κάποια σχετικά μέτρα ενόψει ΔΕΘ. Αλλωστε το σταθερό μότο της τρόικας είναι ότι «τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα». Ωστόσο, πηγές της δεν αποκλείουν μια σιωπηρή κατανόηση των δύο πλευρών ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει 2-3 μέτρα.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ωστόσο, μια σειρά άλλων θεμάτων με καυτό περιεχόμενο βρίσκεται στην ατζέντα των δανειστών και θα τεθεί στους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη –θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη -, Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου: Οι φόροι υπέρ τρίτων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το Ασφαλιστικό, η αναμόρφωση προνοιακών επιδομάτων, η αναμόρφωση ΦΠΑ, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το νέο μισθολόγιο, ακόμη και το πλαίσιο για ομαδικές απολύσεις και το λοκάουτ. Για όλα αυτά, οι αποφάσεις αναμένονται όχι στο Παρίσι, αλλά στην Αθήνα, όπου θα έρθουν οι τροϊκανοί στα μέσα Σεπτεμβρίου για την τελευταία επιθεώρηση αυτού του Μνημονίου σε ό,τι αφορά την Κομισιόν και την 6η σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτήν θα εξαρτηθεί η εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. από το ΔΝΤ και 4 δισ. από την Κομισιόν μαζί με τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών).