Στο πρώτο του μπρίφινγκ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έφτασε με βέσπα και το σακίδιο στην πλάτη. Στο δεύτερο, από τον Γιάννη Μανιάτη, το ίδιο. Δεν ήταν όμως μόνος. Ο Θεοδωράκης συνοδευόταν από κλιμάκιο ποταμικών, διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Αυτοί, οι «τομεάρχες» του κόμματος έθεταν και τις περισσότερες ερωτήσεις στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού των συσκέψεων. Το Ποτάμι φτιάχνει σιγά σιγά το δικό του σκιώδες σχήμα. Οχι γιατί βρίσκεται –κατά το κλισέ –στον προθάλαμο της εξουσίας, αλλά επειδή προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει στελέχη έτοιμα να καθήσουν στα έδρανα του βουλευτηρίου.

Τα δύο ραντεβού, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, αυτής της εβδομάδας ήταν η αρχή. Επεται και συνέχεια. Ηδη το «ναι» στο αίτημα του Ποταμιού έχουν πει οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Συνεργάτες του Θεοδωράκη έχουν στείλει άλλωστε επιστολές προς όλα τα υπουργεία ζητώντας από τους πολιτικούς προϊσταμένους να ορίσουν έναν αρμόδιο με τον οποίο θα συνομιλούν τα στελέχη του κόμματος. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής. Το Ποτάμι θα ασκεί με αυτό τον τρόπο έλεγχο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Αυτές οι συναντήσεις έχουν βέβαια και πιο πρακτικούς στόχους. Πρώτος από αυτούς, όπως λένε, η διεξοδική ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του κάθε υπουργείου. Απώτερος; Να επεξεργαστούν, έπειτα από τις ενημερωτικές συναντήσεις, καλύτερα τις 21 προτάσεις που θα παρουσιάσουν στις 21 Σεπτεμβρίου, το κυβερνητικό τους πρόγραμμα δηλαδή.

Εκτός από τα ραντεβού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στα οποία και οι δύο πλευρές υπουργεία και Ποτάμι εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, στελέχη του κόμματος ήδη συναντώνται με παράγοντες και άλλων υπουργείων και ενημερώνονται. Τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας δέχθηκε μια ποταμική αντιπροσωπεία, ενώ την Πέμπτη ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια ενημέρωσε το κλιμάκιο του κόμματος που τον επισκέφθηκε.

Από τη Σεβαστουπόλεως επιμένουν ότι αυτή είναι μια πρόγευση του τρόπου με τον οποίο προτίθενται να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση. «Τα πράγματα στα οποία είμαστε αντίθετοι είναι πολύ ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται όμως να βγαίνουμε και να φωνάζουμε έξω από τα υπουργεία» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Οι του κόμματος μάλιστα δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα επαφές τους. Πλην του καλού κλίματος, που αποτυπώνεται σε ατάκες όπως αυτή του Μητσοτάκη προς τον Θεοδωράκη «είμαστε και οι δύο Χανιώτες, αυτό έλειπε να ξεκινούσες από άλλο υπουργείο», σε όλα τα υπουργεία οι συνεργάτες των υπουργών ήταν προετοιμασμένοι. «Ακόμη και αν επρόκειτο για την παράγραφο χ του άρθρου τάδε του δείνα νόμου, είχαν μπροστά τους ντοσιέ με όλες τις απαντήσεις» λένε χαρακτηριστικά οι Ποταμικοί.

Οι συναντήσεις αυτές όμως εξυπηρετούν έναν ακόμη σκοπό: να κάνουν πράξη το σλόγκαν τους «Το Ποτάμι που ακούει». Κοινώς, το κόμμα να καταστήσει σαφές ότι διαθέτει κουλτούρα διαλόγου. Γι’ αυτό άλλωστε έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα μετά τη ΔΕΘ να επιδιώξουν και μία σειρά επαφών με την Κουμουνδούρου αυτή τη φορά.

Πυρετώδεις ετοιμασίες

Οι ετοιμασίες για την 21η Σεπτεμβρίου είναι πυρετώδεις. Την Τρίτη συμφώνησε να συμμετάσχει στην εκδήλωση κι ο καθηγητής αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής. Ο επικεφαλής διάφορων διαστημικών αποστολών της NASA και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών δεν είναι μέλος του Ποταμιού, θα εκφωνήσει ωστόσο μια ομιλία με θέμα «Πώς μια χώρα σε κρίση μπορεί να βασιστεί στην έρευνα και την τεχνολογία».