Γατίσια νάζια. Σουφρωμένα χείλη –α λα τοπ μόντελ. Μεσήλιξ που «καρφώνει» τον φακό με αέρα τζόβενου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πιο συνηθισμένες πόζες των σέλφι. Το ντεκόρ είναι θέμα εποχής: Το καλοκαίρι στην παραλία. Το Πάσχα πάνω από το αρνί. Τον χειμώνα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με μια κόκκινη μπάλα να κρέμεται σαν σκουλαρίκι στο αυτί.

Η σέλφι το 2013 έγινε μόδα, με το λεξικό της Οξφόρδης να την ανακηρύσσει ως «λέξη της χρονιάς». Το 2014 φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μανία. Ηθοποιοί, αθλητές και εσχάτως πολιτικοί απολαμβάνουν την αυτοφωτογράφιση σε κάθε στιγμή –από διακοπές μέχρι και εν ώρα εργασίας. Στον καλλιτεχνικό κόσμο η σέλφι απενοχοποιήθηκε και έγινε αυτοσκοπός κατά τη βραδιά των Οσκαρ. Τότε η παρουσιάστρια Ελεν Ντε Τζένερις συγκέντρωσε στο πλάνο της όσο περισσότερους σταρ του Χόλιγουντ μπορούσε και στη συνέχεια ανέβασε τη φωτογραφία στο twitter, συγκεντρώνοντας πάνω από 2 εκατομμύρια re-tweets. Πρόσφατα η Κιμ Καρντάσιαν ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εκδώσει βιβλίο 250 σελίδων με όλες τις σέλφι που έχει τραβήξει. Στην πολιτική αντίθετα, η σέλφι φωτογράφιση ενέχει κινδύνους. Ομπάμα και Κάμερον έπεσαν θύματα της δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και έβγαλαν σέλφι φωτογραφίες στην τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τον Νέλσον Μαντέλα.

Σέλφι βγάζουν αφειδώς και οι έλληνες πολιτικοί. Ρέκορντμαν είναι μάλλον ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2013 να αυτοφωτογραφίζεται. Στους πλέον φανατικούς όμως πρέπει να συμπεριληφθούν η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Γιαννόπαπα-Κατριβάνου, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πραγματικότητα είναι πως με την εισβολή των smartphones στη ζωή μας, (σχεδόν) όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να φωτογραφίσουμε τον εαυτό μας. Οποιος το αρνείται, πιθανότατα λέει ψέματα. Η αποκάλυψη της σχέσης που έχει κανείς με τον εαυτό του έρχεται, όμως, όταν ο πρωταγωνιστής ανεβάσει τη φωτογραφία σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιο επικριτικοί κατηγορούν τους φανατικούς των σέλφι ότι είναι ματαιόδοξοι και νάρκισσοι –εξού και η φράση «οι σέλφι έχουν καταστρέψει κόσμο!». Μια πιο χαλαρή ματιά, όμως, έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία ως «το ανέξοδο μπότοξ του ψυχισμού μας». Ο αυτοφωτογραφιζόμενος τραβάει καμιά δεκαριά φωτογραφίες –με την ελπίδα ότι δεν θα πάθει τενοντίτιδα –και στη συνέχεια ανεβάζει την καλύτερη. Ελπίζοντας ότι παρουσιάζει έτσι την ομορφότερη εκδοχή του στο κοινό.