Νέο κρούσμα βεβήλωσης μνημείου που συνδέεται με την Εθνική Αντίσταση σημειώθηκε στον Βόλο, λίγα 24ωρα μετά την επίθεση χρυσαυγιτών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά. Πρόκειται για γλυπτό που βρίσκεται στον χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Στελέχη του δήμου δεν θεωρούν ασύνδετα τα δύο περιστατικά, τις ημέρες μάλιστα που συμπληρώνονται τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς. «Πρόκειται για πράξεις αποτρόπαιες, με τις οποίες πλήττεται η ίδια η πόλη, ο πολιτισμός μας και η δημοκρατία» σημείωσε ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.

Συνεχίστηκαν στο μεταξύ χθες οι αντιδράσεις για τους βανδαλισμούς από οπαδούς της Χρυσής Αυγής στο Σχολείο Μεταναστών. «Σε μια σύγχρονη δημοκρατία τέτοιες ενέργειες μίσους δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι Αρχές θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συλληφθούν οι δράστες» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

«Στον Πειραιά και στην Κοκκινιά δεν περνά η ναζιστική τρομοκρατία των σύγχρονων μπουραντάδων» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας. «Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και το 14ο Γυμνάσιο δεν είναι μόνα τους. Εχουν την αναγνώριση, τον σεβασμό και τη στήριξη των λαϊκών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων» πρόσθεσε.

«Τέτοιες ενέργειες δεν αρμόζουν στην ιστορία της περιοχής, δεν έχουν θέση σε ένα σχολικό περιβάλλον μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας» τόνισε και ο βουλευτής Α’ Πειραιά της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Για άτομα με φασιστική νοοτροπία που βρίσκονται πίσω από τον βανδαλισμό στο Ανοιχτό Σχολείο έκανε λόγο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, ζητώντας να γίνουν όλες οι ενέργειες για τη σύλληψη και την τιμωρία εκείνων που «αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι να προσβάλλουν τη δημοκρατία».

Φαινόμενο των καιρών και προέκταση των συμπτωμάτων της κρίσης χαρακτήρισε το περιστατικό ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Το μήνυμα

«Γροθιά που σπας και χτίζεις» αναγράφεται στο γλυπτό στη μνήμη της Εθνικής Αντίστασης στον Βόλο, το οποίο βεβήλωσαν άγνωστοι σπάζοντας ένα τμήμα του.