Διαβεβαίωση πως οι έλληνες παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν, «είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια» για το ρωσικό εμπάργκο, έδωσε το πρωί της Δευτέρας με τηλεοπτική της παρέμβαση στο Μega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

H ίδια ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».

«Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε Σοφία Βούλτεψη, η οποία υποστήριξε μάλισταότι ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα ωστόσο η Σοφία Βούλτεψη στάθηκε στο ζήτημα της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία πρέπει – κατά την άποψή της – να είναι πάνω από τα όποια συμφέροντα των αγροτών.

«Μία υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο να λυθεί το πρόβλημα των αγροτών και να αλλάξουμε συμμάχους».

«Τα ροδάκινα και τα ακτινίδια θα αποζημιωθούν και οι άνθρωποι δεν θα πληγούν από αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός…. Θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στην εξωτερική πολιτική. Οι εταίροι μας αυτοί έχουν και τα δάνειά μας. Οι Ρώσοι το ξέρουν» σημείωσε η Σοφία Βούλτεψη.

Σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, η Σοφία Βούλτεψη επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών πως τέτοιο μοντέλο «απόσχισης » θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό, θέτοντας ένα προηγούμενο για την απώλεια της Βόρειας Κύπρου.

«Τι θα λέγαμε μετά; Δώσαμε τη μισή Κύπρο αλλά σώσαμε τα ροδάκινα», διερωτήθηκε.