Τη σημασία, τη μοναδικότητα και τη διεθνή ακτινοβολία του Αγίου Όρους υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο χαιρετισμό προς τους αγιορείτες πατέρες, που τον υποδέχθηκαν στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας στις Καρυές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το θαυμασμό του στην υπερχιλιόχρονη παράδοση και προσφορά του Αγίου Όρους, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη ιστορική, πολιτισμική και θρησκευτική σημασία της Αθωνικής Πολιτείας και στην αντιφώνηση του μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Λένε πολλοί ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το ‘Αγιο Όρος αδικεί τον εαυτό του. Εμείς λοιπόν επειδή δεν θα θέλαμε να είμαστε άλλο αδικημένοι, ήρθαμε στο ‘Αγιον Όρος και θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας αλλά και για τη θερμή υποδοχή σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η ελληνική πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει αυτή την πολιτιστική κληρονομιά».

«Ο ειλικρινής σεβασμός με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία σας μας οδηγεί την διάθεση να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της ιεράς σας κοινότητας, από όποια θέση ο ελληνικός λαός επιλέξει να έχουμε ευθύνη στο απώτερο μέλλον» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι στο ‘Αγιο Όρος στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του στην μοναστική πολιτεία, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητας. Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου στη Δάφνη και στη συνέχεια μετέβη στις Καρυές, όπου του έγινε η υποδοχή στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, από τον πρωτεπιστάτη Συμεών, τα μέλη της ιεράς επιστασίας και τους αντιπροσώπους των είκοσι μονών.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσφώνησε ο πρωτεπιστάτης Συμεών, ο οποίος αργότερα τον συνόδευσε και τον ξενάγησε στον Ι. Ναό του Πρωτάτου, όπου φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας «’Αξιον Εστί».

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκεύματα Γιάννης Αμανατίδης, ο συντονιστής της θεματικής Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Λυκόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του, Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τις μονές Σίμωνος Πέτρα, Καρακάλλου, Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Ξενοφώντος, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τη διοίκηση και τις κρατικές δομές που εδρεύουν στο Άγιο Όρος (τελωνείο, λιμεναρχείο, κέντρο υγείας, αστυνομικό και πυροσβεστικό σταθμό). Απόψε θα διανυκτερεύσει στη μονή Καρακάλλου και αύριο στη μονή Ξενοφώντος.