Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 7, 8, 35 και 36 του δασικού νομοσχεδίου, που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και στήριξαν επίσης το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ, καθώς η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Σταύρος Κοντονής, όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής, επικαλούμενοι τις παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, υποστήριξαν ότι παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων, όπως το άρθρο 24 και το άρθρο 117.

«Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να αποχαρακτηρίζονται δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές αλλά ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι, τα οποία πλέον εντάσσονται στον πολεοδομικό σχεδιασμό», επισήμαναν μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, αντέτεινε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, όχι μόνο που προστατεύουν αλλά και ενισχύουν τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

«Μόνο κατά χρήση παραχωρούνται αυτές όλες οι εκτάσεις. Ούτε στη κοινή λογική στέκουν ούτε στο πνεύμα του ΣτΕ όταν ισχυρίζεστε ότι επιτρέπει το νομοσχέδιο οποιαδήποτε παρέμβαση», πρόσθεσε.

«Το νομοσχέδιο αυτό, παρά την προσπάθεια που έγινε, έχει προβλήματα συνταγματικότητας. Ισχύει αυτό που το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έχει επισημάνει ότι παραβιάζεται το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Στηρίζουμε την αίτηση περί αντισυνταγματικότητας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης.

«Είναι φανερή η καταστρατήγηση σειρά συνταγματικών διατάξεων από την κυβερνητική πλειοψηφία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, επισήμανε εξάλλου, ότι όχι μόνο δεν καταστρατηγούνται τα δάση αλλά αντίθετα ενισχύει τη δυνατότητα που έχει η πολιτεία για να τα προστατεύσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος έκανε λόγο για απόλυτη τήρηση του νόμου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική πολιτική.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι παραβιάζεται το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει την υποχρέωση του κράτους για την προστασία του φυσικού και δασικού πλούτου.