Λήξη συναγερμού σήμανε στο Μαξίμου μετά την πλήρη αποκατάσταση εκ μέρους της Κομισιόν –έστω και με καθυστέρηση μιας ημέρας –των εντυπώσεων για τη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Το κλίμα έγινε ακόμη καλύτερο όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέβη σε θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία τονίζοντας πως αναμένει από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει το 2012 για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας. Κοινώς, να προχωρήσουν σε αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους εφόσον η χώρα μας έχει φανεί συνεπής ως προς την τήρηση των συμπεφωνημένων.

Το Μαξίμου αντέδρασε με ικανοποίηση στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το ραντεβού σε ουδέτερο έδαφος και εν μέρει απέδωσε στην καλοκαιρινή άδεια που έχει πάρει ο αρμόδιος για θέματα Οικονομίας της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ την «παρεξήγηση» που δημιουργήθηκε με τις Βρυξέλλες.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Παρ’ όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να γεμίσει τη συγκυβέρνηση με προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη μορφή της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη βαρύτητα που θα έχει η επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα ως προς την τελική τους έκθεση. Από τις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε και χθες ο εκπρόσωπός της Τζόναθαν Τοντ γίνεται κατανοητό ότι η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι δεν θα υποκαταστήσει την επίσκεψη των ελεγκτών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν συντάξουν την έκθεση προόδου.

«Αυτή η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι, γιατί το ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές και ευχαρίστως δεχόμαστε το αίτημά τους» δήλωσε ο Τοντ σημειώνοντας ότι αφού το ζήτησε η Αθήνα δεν υπήρχε κάποιος λόγος άρνησης. Μία ημέρα πριν στη διορθωτική του δήλωση ο Αντουάν Κολομπανί είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα είναι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ. Οπως και να’ χει, το Μαξίμου δεν θέλησε να συντηρήσει περαιτέρω το θέμα της παρεξήγησης και χαμηλόφωνα απέδιδε τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με το ταξίδι στο Παρίσι στην ελλιπή ενημέρωση του Κολομπανί. «Είναι σαφές τι συνέβη, δεν είναι ο Κολομπανί γι’ αυτά τα θέματα» έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες. «Η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους» επαναλάμβανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τονίζοντας ότι το ραντεβού στο Παρίσι ήταν μία πρωθυπουργική ιδέα που αποσκοπούσε στην αποφόρτιση του κλίματος στην Αθήνα.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε χθες στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως το πρώτο θέμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και ανέφερε ότι από δημοσιονομικής πολιτικής βλέπει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα του ελληνικού προγράμματος.