«Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όχι μόνο οι Έλληνες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα, το οποίο έθιξε σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Υπηρεσία Ασύλου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο και στέλεχος του κινήματος, Ζωή Αποστολοπούλου, συναντήθηκε με τη διευθύντρια της Υπηρεσίας, Μαρία Σταυροπούλου και τον αντιστράτηγο και γενικό επιθεωρητή του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Κατριαδάκη.

Οι αιτήσεις ασύλου, όπως ενημέρωσε η κ. Σταυροπούλου, εξετάζονται κατά μέσο όρο σε 72 ημέρες, κύριο δε πρόβλημα της υπηρεσίας είναι η στελέχωσή της, καθότι αυτήν τη στιγμή χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 60 άτομα.

«Είκοσι εφτά χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα μας από τη Συρία, χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική, από τη Μέση Ανατολή. Αναμένονται αιτήματα ασύλου και από τους Παλαιστίνιους, από τους Ουκρανούς που κι αυτοί έχουν εμφύλιο πόλεμο πια και θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι ένα τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα».

Θα πρέπει, είπε, «η χώρα μας να ενισχυθεί και με ανθρώπους και με λεφτά και με υλικοτεχνική υποδομή για να τα βγάλει πέρα με αυτό το κύμα προσφύγων και μεταναστών. Όταν λέμε δίκαιη Ευρώπη, αυτό εννοούμε. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όχι μόνο οι Έλληνες».