Την εξίσωση των 180 ψήφων για την προεδρική εκλογή επιχειρούν να λύσουν στην κυβέρνηση. Εχει όμως πολλούς αγνώστους (κυρίως ανεξάρτητους βουλευτές), γεγονός που δυσκολεύει την επίλυσή της. Στο Μαξίμου παρ’ όλα αυτά έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι το σημερινό κυβερνητικό επιτελείο θα παραμείνει στην Ηρώδου Αττικού και μετά τον Μάρτιο του 2015. Πρωτίστως, γιατί σύμφωνα με καλά ενημερωμένο κυβερνητικό παράγοντα έως τον χρόνο εκκίνησης των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου Προέδρου η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα γεννά διλήμματα στους αναποφάσιστους (σήμερα) βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από γαλάζιους βουλευτές στο εντευκτήριο εάν υπάρχει η πιθανότητα εκλογής διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, απάντησε χωρίς δισταγμό: «Ναι, έτσι πιστεύω».

Την αισιοδοξία του δείχνει να συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε κουβεντιάσει (για μία ακόμη φορά) το κυρίαρχο ζήτημα με τον Πρωθυπουργό, καθώς ουσιαστικά το θέμα της προεδρικής εκλογής είναι και ο χρονικός άξονας πάνω στον οποίο στήνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός με αιχμή την οικονομία.

Πάντως, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος πιστεύουν ότι οι 180 δεν είναι ένας άπιαστος στόχος. Ποντάρουν στις ψήφους της ΔΗΜΑΡ και στις δεύτερες σκέψεις ανεξάρτητων βουλευτών που δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν αρνητικά, εάν φυσικά ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της βουλευτικής τους έδρας. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές στην κυβέρνηση, πιστεύουν, είναι λίγοι εκείνοι που έχουν «κλείσει» σε κάποιο κόμμα που θα διασφάλιζε την επανεκλογή τους και ελάχιστοι όσοι θεωρούν ότι μπορούν να επανεκλεγούν ούτως ή άλλως.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι οι βουλευτές που δεν έχουν κάποια κομματική κοινοβουλευτική στέγη με δυσκολία θα αναλάβουν το ρίσκο της πτώσης μιας κυβέρνησης, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι προσφάτως σε κομματική σύσκεψη χαρακτήρισε λάθος την επιλογή του ΠαΣοΚ το 2009 να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που οδήγησε σε εκλογές με νίκη μεν του κόμματός του, αλλά ολέθριες συνέπειες για την επιβίωσή του όπως αποδείχθηκε αργότερα.

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε μακρά συζήτηση και για τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου και όπως πιστεύουν στελέχη του ΠαΣοΚ και για το θέμα του επιτρόπου. Σε επόμενη σύσκεψη που είχε αργότερα ο κ. Βενιζέλος με συνεργάτες του απέφυγε να πει οτιδήποτε για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τη Μαρία Δαμανάκη και μάλιστα φέρεται να απάντησε σε κάποιους που τον ρώτησαν: «Δεν βαριέστε, αργεί ακόμη αυτό», υπονοώντας ότι το dead line δεν είναι τα τέλη Ιουλίου.

Ομως στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου μία σκιά κάλυπτε τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών και δεν ήταν άσχετη με το τελευταίο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της αξιολόγησης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι γκρίνιαξαν και οι δύο πλευρές. Και ο Αντώνης Σαμαράς διαμαρτυρήθηκε στο ΠαΣοΚ για την ένταση της κριτικής του προς τον Μητσοτάκη και ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέκρινε τον υπουργό για τις αιχμές που άφησε «χωρίς λόγο» εναντίον του ιδίου και του ΠαΣοΚ θυμίζοντας παλιά σκηνικά με την τρόικα.

Εν πάση περιπτώσει αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου και Μητσοτάκη με στόχο να βρεθεί μία «λύση» που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ηδη χθες η Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε προεργασία για να παρουσιάσει τις προτάσεις της, συγκαλώντας κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή των στελεχών που παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η υφυπουργός χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τον φόρο ακινήτων, όταν «το κόμμα του σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, εν μέσω κρίσης, παρήγαγε προτάσεις στα Ζάππεια».

Πάντως, στελέχη και των δύο κομμάτων σχολίαζαν χθες ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και να βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις ισορροπίες στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει τη δική της ερμηνεία στην ενόχληση του Μαξίμου, που συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι η ΝΔ έχει στριμωχτεί από τις απαιτήσεις του ΠαΣοΚ που οδηγούν σε αισθητή βελτίωση πολλών ρυθμίσεων, όπως επίσης και από την επιμονή του να προωθεί κοινωνικά θέματα που βελτιώνουν τη φιλολαϊκή εικόνα του.

Για παράδειγμα, στη νυχτερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γκίκα Χαρδούβελη οι πράσινοι επισκέπτες ζήτησαν να μην πληρώνουν το ποσό των 650 ευρώ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν μηδενικό εισόδημα μία χρονιά. Επίσης, ζήτησαν και πάλι να δοθεί ένα τέλος στο θέμα της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, καθώς και στο κράτος δεν επιφέρει έσοδα και τους πολίτες αφήνει να παγώνουν.

Οι αντιπαραθέσεις επαναλαμβάνονται

Το Μαξίμου σχολιάζει ότι οι σχέσεις ΝΔ – ΠαΣοΚ «είναι άριστες», όμως όλοι γνωρίζουν πως ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος κάπου νιώθει ενόχληση για τις πιέσεις του μικρού ή τις επιθέσεις που γίνονται με στόχους γαλάζιους υπουργούς. «Μία ο Βρούτσης, μία ο Μητσοτάκης, παλαιότερα ο Χατζηδάκης» σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, που δεν αισθάνονται ευτυχείς από τις επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις.