Να συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης, ζητεί ξανά η ΔΗΜΑΡ,

με αφορμή τη νέα προσφυγή 162 ομόφυλων ζευγαριών από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η μη συμμόρφωση της χώρας στην προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφ’ ενός μεν αποτελεί διάρρηξη του ισχύοντος ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αφ’ ετέρου δε κατατάσσει τους έλληνες πολίτες σε κατηγορία πολιτών μειωμένων δικαιωμάτων. Και τα δύο είναι μη αποδεκτά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η νέα προσφυγή 162 ομόφυλων ζευγαριών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αίτημα την καταδίκη της χώρας για τον αποκλεισμό τους από το Σύμφωνο Συμβίωσης, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει στην έννομη τάξη διατάξεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων, που αποτελούν κεκτημένο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρά την προ οκταμήνου καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα επιμένει ενώ έχει θεσπίσει το Σύμφωνο να παρέχει δικαίωμα σύναψής του μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η μη συμμόρφωση της χώρας στην προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφ’ ενός μεν αποτελεί διάρρηξη του ισχύοντος ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αφ’ ετέρου δε κατατάσσει τους έλληνες πολίτες σε κατηγορία πολιτών μειωμένων δικαιωμάτων. Και τα δύο είναι μη αποδεκτά.

Η ΔΗΜΑΡ, έχοντας καταθέσει σχετική τροπολογία από το 2013 , καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και να τροποποιήσει τον νόμο, παρέχοντας το δικαίωμα για Σύμφωνο Συμβίωσης σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, φυλής ή φύλου».