Αιχμές περί υποχώρησης της δημοκρατίας που «υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» καθώς και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης ελέω κρίσης, αλλά και απολογητικό τόνο για την κριτική που δέχθηκε στις υπογραφές που έβαλε σε μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας περιέχει το μήνυμα – παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια για την 40ή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Το μακροσκελές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές μήνυμά του έχει ύφος απολογισμού της θητείας του, καθώς είναι και το τελευταίο του με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κ. Παπούλιας σημειώνει ότι η συγκυρία προσφέρεται και «επιβάλλει» προβληματισμούς για τη λειτουργία του πολιτεύματος, ενώ υπογραμμίζει ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας. «Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσιάς τραυματίστηκε βαρύτατα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη Χρυσή Αυγή, «ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό», για να καταλήξει ότι ανεξάρτητα από τις ερμηνείες, «η δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα».

Σε προσωπικό τόνο. Για πρώτη φορά το μήνυμα είναι γραμμένο σε προσωπικό τόνο. Ο Πρόεδρος κάνει ειδική αναφορά στην κριτική που δέχθηκε στις υπογραφές που έβαλε (σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Προεδρικά Διατάγματα μεταξύ άλλων). Αναγνωρίζει το πολιτικό κόστος αλλά, όπως επισημαίνει, «ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Κλείνοντας υποστηρίζει ότι αναγκαία συνθήκη για την εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας. «Τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές» καταλήγει.