Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν άμεσα και μέχρι κεραίας την αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 εμφανίσθηκαν χθες οι ένστολοι με τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έκλεισε ραντεβού τη Δευτέρα στις 11 το πρωί παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ετσι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε προχθές στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν τρόποι για να μετριασθούν οι επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης στον προϋπολογισμό, η αντιπροσωπεία των ενστόλων που επισκέφθηκε χθες το γραφείο του υπουργού για να κλείσει το ραντεβού της Δευτέρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί κούρεμα στο ποσό όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση. Μόνο για τα αναδρομικά είπαν ότι θα δέχονταν ρύθμιση της επιστροφής τους στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού 2015. Δέχονται επίσης ότι είναι δίκαιο να υπάρξει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα που πήραν.

Το υπουργείο Οικονομικών, που αντιμετωπίζει μια δυνητική μαύρη τρύπα πάνω από 500 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αναδρομικών των ενστόλων και άλλων περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την αποκατάσταση των μισθών στα επίπεδα του 2012, σχεδιάζει να δώσει μια συνολική λύση στο θέμα των ειδικών μισθολογίων καθώς εκκρεμούν και αποφάσεις για άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίων). Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των δικαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται οι δυνατότητες συμψηφισμού με το κοινωνικό μέρισμα που πήραν οι ένστολοι με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ (36-37 εκατ.), αλλά και με το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό, περίπου 60 εκατ., που προέκυψε όταν η κυβέρνηση ξεπάγωσε τις μισθολογικές προαγωγές στους ενστόλους για να αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες που είχαν λόγω περικοπών των μισθών τους.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Εν τω μεταξύ, ο κ. Χαρδούβελης επισπεύδει την ψήφιση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ του Αυγούστου καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο που θα περιέχει όλες τις σχετικές διατάξεις καθώς ενδεχομένως και κάποιες επιπλέον μνημονιακές ρυθμίσεις. Το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών που επεξεργάζονται τις επιμέρους ρυθμίσεις της αρμοδιότητάς τους με στόχο να τις υποβάλουν στον υπουργό Οικονομικών ίσως και ώς τα τέλη της εβδομάδας.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι πέντε, αλλά το ένα, που αφορά τα δάση, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Ετσι, το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο θα περιέχει διατάξεις που θα αφορούν τις εξής δεσμεύσεις:

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ενσωμάτωση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου στο ΕΤΕΑ και για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του παράγοντα βιωσιμότητας σε όλα τα Ταμεία που δεν εντάσσονται αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015.

2. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τα διοικητικά βάρη.

3. Κατάργηση από 1/1/2015 όλων των επιβαρύνσεων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία.

4. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων .

Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, όχι μόνο τα προαπαιτούμενα, αλλά και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις ώστε να γίνει μια γρήγορη αξιολόγηση από την τρόικα στα μέσα Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια να αναχωρήσει η τρόικα και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Μεταξύ άλλων, οι δεσμεύσεις αυτές ενδεικτικά περιλαμβάνουν επανεξέταση των ρυθμίσεων για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προκειμένου να ληφθούν διορθωτικά μέτρα εάν χρειάζονται.