Υπό απόσυρση βρίσκονται οι υπογραφές των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εφόσον αποφασιστεί να συναθροιστούν με τις υπογραφές και της Χρυσής Αυγής τότε η ΔΗΜΑΡ θα αναιρέσει τις υπογραφές της, ενδεχομένως και θα αποσύρει τη σχετική πρόταση που κατέθεσε χθες το πρωί στη Βουλή.

Με τρόμο η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ διαπίστωσε ότι ο εφιάλτης της συμπόρευσής της με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής είναι ορατός και μάλιστα για ένα θέμα που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία στελεχών του κόμματος ότι η Δημοκρατική Αριστερά, εκτός του ότι κινδυνεύει να καταστεί πολιτικά ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την απειλή της ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» επιβεβαιώθηκε.

Γι’ αυτό εκτάκτως χθες το απόγευμα ο Φώτης Κουβέλης συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών με στόχο να απεμπλακεί η Αγίου Κωνσταντίνου από οποιαδήποτε ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή. Ηδη ορισμένοι από τους 11 βουλευτές του κόμματος που συνυπέγραφαν την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, είχαν προειδοποιήσει ότι θα τραβήξουν τις υπογραφές τους σε περίπτωση που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσμετρηθούν στο σύνολο των βουλευτών που ζητούν το δημοψήφισμα. Εκεί αποφασίστηκε η ΔΗΜΑΡ να κάνει πίσω εφόσον σήμερα το θερινό τμήμα αποφασίσει να βάλει στο παιχνίδι και τη Χρυσή Αυγή. Επίσης, τονίστηκε ότι το κόμμα τους θα επιμείνει στο να μετρήσουν και οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ, παρότι η πρόταση του Περισσού δεν είναι πανομοιότυπη με των υπολοίπων κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε και δήλωση προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν και δι’ αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών. Για μας υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα».

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ. Το θέμα της μικρής ΔΕΗ έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τη μειοψηφία να καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τα ηγετικά στελέχη για επιπόλαιες κινήσεις και έλλειψη στρατηγικής. Αποτέλεσε άλλωστε και την αφορμή για την αποπομπή του Γρηγόρη Ψαριανού, καθώς ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής αρνήθηκε να συνυπογράψει την σχετική πρόταση του κόμματός του.