Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της συγκυβέρνησης, τον κατηγορεί πως «συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες», καθώς και πως επιχειρεί να μετατρέψει το θέμα της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» «σε μέσο εγκλωβισμού και ομηρίας των άλλων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών».

Ειδικότερα, υποστηρίζει πως «θέλει να τους καταστήσει μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει πως «με αίσθημα ευθύνης, έχει καταβάλει και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της ενδυνάμωσης της ΔΕΗ, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της προστασίας των εργαζομένων, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ελλήνων καταναλωτών».

Αφού καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων να επιδείξουν «την αναγκαία υπευθυνότητα» και «να μην καταφύγουν σε ακραίες αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική παραγωγή, τον τουρισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνολικά στους Έλληνες πολίτες», αναφέρεται για άλλη μία φορά στα εννέα σημεία, που, όπως, λέει, θα εισαχθούν ως αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο και στην προκήρυξη για το σχετικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ:

«Διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Διασφαλίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Εξυπηρετείται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της χώρας που είχε μια εύλογη ανησυχία και του είχαν δημιουργήσει ένα ανύπαρκτο φόβο. Θα διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει η ΡΑΕ, τα λύνει η Γενική Γραμματεία Υδάτων και τέλος τα λύνει η κάθε Περιφέρεια.

Σχετικά με το τιμολόγιο. Όπως έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες όταν υπάρχει ανταγωνισμός ρυθμίζονται και οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Είναι και θέμα υποδομών, διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Αυτό μπορεί και να βοηθήσει επενδυτικά.

Θα περιλαμβάνονται το 30% των πελατών της ΔΕΗ: οι καλοί και κακοί πελάτες, τα καλά και τα κακά δάνεια, οι μικροί και οι μεγάλοι πελάτες. Ενώ τα κοινωνικά τιμολόγια θα μείνουν ως έχουν.

Προβλέπεται πριμοδότηση των επενδύσεων προς τους υποψηφίους αγοραστές, οι οποίοι θα καταθέσουν προσφορές για τη «μικρή ΔΕΗ», θα προτιμηθεί δηλαδή εκείνος ο οποίος θα δεσμευτεί σε κάποιο βαθμό για συγκεκριμένες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η τιμή πώλησης θα είναι η πραγματική κι όχι η χρηματιστηριακή. Η τιμή θα προκύψει βάσει μελετών από αρμόδιους.

Τα χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο επενδυτής κατά την πώληση του 30% θα πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ – κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ όπως ψευδώς υποστηρίζουν κάποιοι- για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ.

Να επεκταθεί το ανταποδοτικό τέλος και στη μικρή ΔΕΗ (τοπικός πόρος ανάπτυξης) που πηγαίνει στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι φόροι από ανανεώσιμες πηγές και ιδιωτικά ορυχεία που πάνε τώρα στο δημόσιο, να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας έτσι όλες τις περιοχές αναπτυξιακά και οικονομικά.

Η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για ενημέρωση».