Καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη έδωσε στην Αλβανία η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

«Συγχαρητήρια στην Αλβανία για την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και ενθάρρυνση για περισσότερες» ανέφερε ο Φούλε.

Από το 2009, η χώρα είχε αποτύχει τρεις φορές στο να πάρει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Προ ημερών, η Κομισιόν είχε εισηγηθεί θετικά για την Αλβανία.

Η απόφαση είχε αναβληθεί τελευταία φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η ΕΕ έκρινε ότι χρειάζονταν περισσότερα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Επιτροπής. Πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

«Ουδείς αυτοματισμός»προβλέπεται, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή. Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας ανοίγει την οδό για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων «που θα πάρει καιρό».

Η Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία αυτό το καθεστώς για να ενθαρρύνει τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί απ’ αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η πρόσφατη επιχείρηση της αλβανικής Δίωξης Ναρκωτικών στο χωριό Λαζαράτι -το «βασίλειο της κάνναβης»- ήταν μία από τις κινήσεις των Τιράνων για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους. Μετά από επιχείρηση τεσσάρων ημερών, από την οποία δεν έλειψαν συμπλοκές με οπλισμένους κατοίκους, οι χασισοφυτείες τέθηκαν υπό τον έλεγχο των αρχών.

«Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και προβλέπεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί προωθεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, η οποία αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας. Άλλες χώρες της περιοχής, όπως τα Σκόπια, έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005. Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν, πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό. Αυτό είναι τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας. Αυτό το μήνυμα είναι κοινό μήνυμα και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτό θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε κάποια στιγμή, όσο γίνεται γρηγορότερα, να αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ προειδοποίησαν, επίσης, σήμερα τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς σταθερό κράτος δικαίου, χωρίς μέσα ενημέρωσης και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς μια διαρκή μάχη κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην ΕΕ», είχε δηλώσει πριν από την απόφαση ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.

«Δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά ελπίζουμε πως θα είναι μια καλή αρχή» πρόσθεσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκορ.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος είχε τονίσει, προσερχόμενος στο συμβούλιο, τη σημασία που δίνει η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία.

«Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επί Ελληνικής Προεδρίας. Ο βασικός μας στόχος, σήμερα, είναι να προετοιμάσουμε το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας.

» Το επόμενο κύριο θέμα είναι η συζήτηση για την απόδοση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας. Αυτό είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη σταθερότητα και την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής» σημείωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι ελπίζει σε μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της Αλβανίας. «Αυτός είναι πάντοτε ο στόχος και η θεσμική αποστολή της Προεδρίας του Συμβουλίου» σχολίασε.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ μιαςΕυρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας.

«Το τρίτο πολύ σημαντικό θέμα είναι η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας και η στρατηγική για την επονομαζόμενη μακρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Όπως γνωρίζετε, η κύρια οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή την άποψη, η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι μία πολύ επίσημη και παραγωγική επιβεβαίωση του κύριου ζητήματος της Προεδρίας μας» είπε.