«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκ νέου αντίθετη με την κεντρική γραμμή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας καταγράφεται ως ένα ακόμη ηχηρό «όχι» της πλευράς Λαφαζάνη στα ανοίγματα της ηγεσίας της Κουμουνδούρου προς την Κεντροαριστερά με σκοπό τις συμμαχίες που θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν η πρόταση Λαφαζάνη απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή. Οπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακήςοι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής έληξαν και με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης της πλειοψηφίας.

Αντιθέτως η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Ο Παν. Λαφαζάνης είχε σπεύσει να απαντήσει στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών του κόμματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή

επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό

μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη

ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα» όπως τόνισε.

Κατά τον Παν. Λαφαζάνη η Κεντροαριστερά σε όλες τις εκδοχές της «δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας» και «υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.»

«Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας» όπως είπε.

Η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, κατά την Αριστερή Πλατφόρμα, «καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

To Σάββατο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για προβλήματα και λάθη και είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Πρόβλημα έχουμε όταν υποτάσσουμε το μείζον κομματικό στο έλασσον εσωκομματικό». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σαφές άνοιγμα προς τις παρατάξεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, σε μια εμφανή αλλαγή πλεύσης της Κουμουνδούρου.

«Για μια πολιτική ριζοσπαστικών αλλαγών, μια πολιτική ανατροπής, μια πολιτική που θέλει να φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, μια πραγματικά αριστερή πολιτική, είναι αναγκαία η στράτευση και συστράτευση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αλ Τσίπρας.

Και λίγο αργότερα υπογράμμισε:«Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν.

» Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών.

» Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ξεκάθαρη συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας.

» Παρακολουθούμε, τέλος, τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από σημαντικό μέρος παλιών μας συντρόφων, μετά την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ.

» Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Είχαμε, όμως, προειδοποιήσει για τη λάθος πορεία.

» Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».