Με την προσθήκη του Χάρη Γολέμη του Ιντσιτούτου Πουλαντζά και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα των «53» διευρύνθηκε.

Ο κ. Γολέμης στην ομιλία του αναφέρθηκε με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα στα όσα έγιναν προεκλογικά με επίκεντρο τον τρόπο λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για «κόλπα, κολπάκια και τετελεσμένα τα οποία σύντροφοι δεν πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας». Ως παράδειγμα επισήμανε την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν λέγοντας ότι «έγινε κολπάκι» ενώ απαίτησε να μάθει «ποιος έκανε αυτή την επιλογή και γιατί»».

Κλείνοντας, τάχθηκε υπέρ του κειμένου το οποίο έχουν κατεβάσει οι «53» στην Κεντρική Επιτροπή.

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του σκιώδους υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος ανήκει στην ομάδα των «53», δηλαδή, του ισχυρού τρίτου παίκτη που εμφανίσθηκε στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε ευθέως από την ηγεσία του κόμματος να ξεκαθαρίσει την «γραμμή» επάνω σε βασικές επιλογές όπως είναι η εναλλακτική του πρόταση απέναντι στο Μνημόνιο αλλά και οι συμμαχίες. «Ποια είναι η θέση μας σύντροφοι» είπε. «Ελλάδα ή Μέρκελ:» «Ευρωπαικό βορράς εναντίον ευρωπαϊκού νότου:». Δεν μπορούμε να τα λέμε όλα όπως και στις συμμαχίες.

Δεν μπορούμε να λέμε και αριστερό, και προοδευτικό και ριζοσπαστικό και πατριωτικό, δεν είναι συνώνυμα όλα αυτά. Πρέπει να βρούμε τη σύνθεση στην οποία να βλέπουμε όλοι το πρόσωπό μας».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο,ίδιος ομιλητής εκφράζοντας τους «53», για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Μίλησε για φαινόμενα παραγοντισμού από την κορυφή μέχρι τα νύχια και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την επιλογή της εταιρίας Cleverbank του επικοινωνιολόγου Δ. Τζιώτη.

Οπως είπε από που και ως που και ποιος αποφάσισε και με τι κριτήρια να δοθεί η καμπάνια μας σε έναν επικοινωνιολόγο ο οποίος αντί να δει τη συνολική δουλειά και αυτό που είμαστε είδε τις εκλογές σαν ένα διαφημιστικό τρικ.

Τα βέλη της κριτικής εστίασαν, τέλος, στην επιλογή της ηγετικής ομάδας του κόμματος να ανεβάζει στο κατακόρυφο την πολιτική αντιπαράθεση δίνοντας χαρακτηριστικά ολικής πολιτικής σύγκρουσης με κάθε αφορμή.

Οπως είπε «εδώ και δύο χρόνια σύντροφοι λέμε ότι θα δώσουμε τη μάχη για αυτό την μάχη για εκείνο και έτσι κάναμε και στις ευρωεκλογές με το σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Εγώ σύντροφοι δεν συμφωνώ με αυτή την τακτική. Είναι πολλές οι μάχες που πρέπει να δώσουμε και θα τις δώσουμε με σοβαρότητα στην κοινωνία πρώτα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του υπεύθυνου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, ο οποίος υπογράμμισε: «Συμφωνώ ότι έχουμε προβλήματα, αλλά διαφωνώ με τις μηδενιστικές απόψεις ότι δεν έχουμε κόμμα. Τα προβλήματά μας είναι ελέγξιμα, αλλά ο λαός είναι πιο μπροστά απο μας. Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιστοιχηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Πρέπει να αποκτήσουμε μηχανισμό μάθησης, να μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό σημαίνει πρώτον, απολογισμός και δεύτερον αξιολόγηση».

Από την πλευρά της αριστερής πλατφόρμας, το μέλος της ΠΓ Αλέκος Καλύβης, υπογράμμισε: «Στο όνομα των 180, αν αυτό μας οδηγεί σε συμμαχίες που δεν θα γινόντουσαν σε άλλες συνθήκες, να μην τις κάνουμε. Υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός πολιτικού σχεδίου…πρέπει να οργανώσουμε την πολιτική συμμαχία από τα κάτω, να το κάνουμε όπως ο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Ο στόχος της αυτοδυναμίας να περάσει από μια πλατιά συμμαχία από τα κάτω, αλλιώς θα μας κάνει ζημιά».

Ιδιαίτερη αίσθηση στα μέλη της ΚΕ προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Καρύτζη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος και γνωστοποίησε ότι από τις 26 Απριλίου, έθεσε στο κόμμα την παραίτησή του από μέλος της ΠΓ. Η τοποθέτησή του εμπεριείχε αιχμές για την στρατηγική του κόμματος «με επιχειρηματικά κέντρα και ομίλους», για την οποία επισήμανε ότι «αν συνεχιστεί, κινδυνεύουμε να γίνουμε αρένα».

Οι εργασίες της ΚΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή οπότε αναμένεται και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνη.

Παρά τις αιχμηρότατες εσωκομματικές βολές και την διεύρυνση της ομάδας των «53» σύμφωνα με στελέχη του κόμματος δεν προβλέπονται δραματικές αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό.