Τη βεβαιότητά του ότι το Βερολίνο θα δώσει άμεσα απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» περί παρακολούθησης της διαδικτυακής αλληλογραφίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί άμεση απάντηση στο δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς. Μεταξύ φίλων, εταίρων και συμμάχων χωρών ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στις οποίες έχει, κατ/επανάληψη, αναφερθεί η γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για παραβίαση των κανόνων αυτών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), παρακολουθούσε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω Internet από την Ελλάδα και άλλες 195 χώρες και τοποθεσίες για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας». Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους.