Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αφού πέρα από την πολιτική κόντρα που έβγαλε στην επιφάνεια μεταξύ του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αριθμό των «διαθέσιμων», φαίνεται πως ανοίγει συνολικά το θέμα των απολύσεων, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο Mega, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «ποτέ δεν εκβίασα με παραίτηση» με αφορμή το θέμα της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, αλλά υποστήριξε ότι προτεραιότητά του είναι να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά τα ιδρύματα το φθινόπωρο και όχι να κάνει απολύψεις στο ψαχνό.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έδειξε ότι αφενός στηρίζει τις θέσεις Λοβέρδου, αφετέρου θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιατύπωση του «χάρτη» των απολύσεων.

Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με το Μαξίμου, για να γίνει μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των προαπαιτούμενων που αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο να αποφευχθούν νέες εστίες έντασης με κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, καθώς ο κ. Βενιζέλος δεν έχει θέσει επισήμως το θέμα, ωστόσο από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως η κατεύθυνση δεν αλλάζει, ενώ αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπεται και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Απαντώντας το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο της παραπάνω εφημερίδας σχετικά με την διαθεσιμότητα, σημειώνει ότι «το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων -πρέπει να θυμίσουμε- δεν είναι δημοσιονομικό (οι απολυόμενοι αντικαθίστανται με σχέση ένας προς ένα), αλλά αμιγώς διαρθρωτικό, άρα προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση δομών και προσώπων».

Αναταραχή στα ΑΕΙ

Την ίδια ώρα, σε αναταραχή βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ήδη κλείσει επ’ αόριστον αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίζουν τη Δευτέρα με ορταό το ενδεχόμενο να κλείσει και αυτό το ίδρυμα.

Παράλληλα, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ προσέφυγαν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας για δεύτερη φορά την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καταργήθηκαν οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού και οι εργαζόμενοί τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.