Την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού σχεδίου διαπραγμάτευσης του χρέους τονίζουν η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη και δύο πρώην επίτροποι, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Σταύρος Δήμας.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης του χρέους. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό που θα στηριχθεί από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να είναι ισχυρό στη διαπραγμάτευση που θα γίνει. Το σχέδιο αυτό το χρειαζόμαστε άμεσα» τονίζει η Μαρία Δαμανάκη στη Realnews.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρώην επίτροπος της Κομισιόν, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τονίζει ότι «η διαπραγμάτευση απαιτεί «Εθνική Ελλάδος»».

«Επειδή η διαπραγμάτευση του χρέους είναι προ των πυλών, η συνεννόηση και η συναίνεση σε μία κοινή πρόταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι η βασική προϋπόθεση να επιτύχουμε την αποδοχή της ελληνικής πρότασης […]» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Για την ανάγκη δημιουργικής συναίνεσης και πνεύματος ενότητας κάνει λόγο και ο Σταύρος Δήμας. «Για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα χρειαστούν σκληρή προσπάθεια, δημιουργική συναίνεση και ένα πνεύμα ενότητας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» τονίζει.