Στο επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ βρέθηκε το θέμα αιφνιδιαστικής αποχώρησης της Μίκας Ιατρίδη από το κόμμα. Οι Ανεξάρτητοι Ελλήνες αριθμούν πλέον 13 βουλευτές, από τους συνολικά 20 που είχαν εκλεγεί τον Ιούνιο του 2012.

Η συνεδρίαση της ΚΟ το πρωί της Τετάρτης ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες – στις 29 Μαΐου οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είχαν συνεδριάσει για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σε δήλωσή του αναφορικά με τη νέα συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τέρενς Κουίκ υπογράμμισε ότι υπήρξε ομοφωνία τόσο προς τη στήριξη των θέσεων των ΑΝΕΛ όσο και προς την απορία για τις αποχωρήσεις της Μίκας Ιατρίδη και του Βασίλη Καπερνάρου την περασμένη εβδομάδα.

«Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ αποφάσισαν ομόφωνα να στηρίξουν μέσα και έξω από τη Βουλή τον αγώνα του κινήματος με βάση τις ιδρυτικές αρχές και το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το Ιδρυτικό Συνέδριο» σημείωσε ο Τέρενς Κουίκ και συνέχισε:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ εξέφρασε ομόφωνα την απορία για ποιο λόγο οι δύο συνάδελφοι που αποχώρησαν και μάλιστα χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, να σπεύσουν να εκδηλώσουν αιφνιδιαστικά αυτή την απόφαση τους την ώρα που θα μπορούσαν να εκφραστούν στο επερχόμενο διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο σε δέκα ημέρες.

Το επερχόμενο διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο θα είναι ανοιχτό για κάθε κριτική, για κάθε πρόταση, για κάθε συζήτηση που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του αγώνα των ΑΝΕΛ που δεν μπορεί να ανακόψει η οποιαδήποτε μεθόδευση που εκδηλώνεται.Κι αυτό το στηρίζει ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος».

Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμενόταν η τοποθέτηση του προέδρου Πάνου Καμμένου, καθώς η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Δωδεκανήσου αποδεικνύει ότι η εσωκομματική κρίση συντηρείται μετά και το κατώτερο του αναμενόμενου εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στις ευρωεκλογές.

«Οποιος θέλει να φύγει, όποιος έχει εξαγοραστεί από τη ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή όποιος φοβάται ότι δεν θα επανεκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, να σηκωθεί να φύγει τώρα» είπε ο Πάνος Καμμένος όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες ο Παν. Καμμένος έκανε λόγο για «αποστασία» και χαρακτήρισε «ενορχηστρωμένο και σχεδιασμένο» το γεγονός των αποχωρήσεων, ενώ άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά της Μίκας Ιατρίδη κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι «δεν προσπάθησε να βοηθήσει το κόμμα και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές στην περιφέρειά της».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε επίσης, με έμφαση, ότι η θέση του κόμματος έναντι της εκλογής του ΠτΔ είναι σαφής, και δεν πρόκειται να ψηφιστεί κανένας υποψήφιος, προκειμένου να προκληθούν εκλογές, και πρόσθεσε:

«Ισχύει η δήλωση του Τέρενς Κουίκ ότι εμείς δεν θα γίνουμε η Πολιτική Άνοιξη του 1995» είπε ο Παν. Καμμένος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση δύο βουλευτές φέρονται να εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, υποστηρίζοντας ότι ίσως θα ήταν σκοπιμότερο να αναμένει το κόμμα τα ονόματα των υποψηφίων, (αναφέρθηκε μάλιστα και το όνομα του Κώστα Καραμανλή ως πιθανού υποψηφίου) και να εξετάσει μετά τη στάση του κάτι που ο κ. Καμμένος απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ο βασικός στόχος είναι να αλλάξει η κυβέρνηση μέσω της πρόκλησης εκλογών».

Επίσης, ειπώθηκε από βουλευτές ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να αναμένουν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, κάτι που επίσης απέρριψε κατηγορηματικά ο Παν. Καμμένος, λέγοντας: «Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν είμαστε ουρά κανενός».

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Παν. Καμμένου, στους Ανεξάρτητους Έλληνες το προσεχές διάστημα «θα υπάρξουν προσχωρήσεις ανεξάρτητων βουλευτών», καθώς και συνεργασία με δύο μικρά κόμματα, «από τον ευρύτερο δημοκρατικό- πατριωτικό χώρο» αλλά αυτό θα συζητηθεί και θα τεθεί προς έγκριση στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 14 και 15 Ιουνίου.

Μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 η βουλευτής του κόμματος Ελενα Κουντουρά είπε ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν προγραμματισμένη ούτως ή αλλως για το πρωί της Τετάρτης – προτού δηλαδή γνωστοποιηθεί η ανεξαρτητοποίηση της Μίκας Ιατρίδη – προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Φυσικά», πρόσθεσε, «θα συζητηθούν και άλλα θέματα».

Η Μίκα Ιατρίδη ανακοίνωσε την Τρίτη την αποχώρησή της με επιστολή ανεξαρτητοποίησης στην οποία ανέφερε πως οι ΑΝΕΛ έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι το μήνυμα του κόμματος προς τους πολίτες «δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο».

«Καλό πολιτικό ταξίδι, ο λαός μας κρίνει όλους», ήταν η λακωνική φράση, με την οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολίασαν την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητά του στον Δήμο της Αθήνας δεν έτυχε της δέουσας στήριξης από το κόμμα.