Ο θρύλος λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να παρακολουθήσει αγώνα του Παναθηναϊκού από το 2011. Αν και γνωστός της Λεωφόρου από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, οι απαιτήσεις της θέσης του τον απομάκρυναν σιγά σιγά από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Σήμερα όμως αναμένεται να «παίξει μπάλα» απέναντι σε έναν εξίσου λάτρη του αθλήματος. Τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και φανατικό οπαδό της Αστον Βίλα. Στη θέση της μπάλας –σε πολύ ελεύθερη απόδοση –η καρέκλα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και ειδικότερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το ντέρμπι κορυφής μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού και του έλληνα υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται να κινηθούν όλα τα παρασκηνιακά νήματα για την εκλογή του διαδόχου του Ζοζέ Μπαρόζο.

ΕΠΑΦΕΣ. Οι δύο αντίπαλοι ωστόσο έχουν ήδη στείλει τα μηνύματά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε δημοσίως με θέση που στήριξε την υποψηφιότητα του Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε δημοσίως κατά του λουξεμβούργιου πολιτικού. Η διαφορά των δύο προέδρων είναι σημαντική. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκινάει επαφές με τους συνυποψηφίους του για τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, στάθηκε επί της αρχής. Οταν το Βερολίνο άρχισε να εκπέμπει μηνύματα ότι δεν είναι απαραίτητο ο επόμενος ισχυρός άνδρας ή γυναίκα της Κομισιόν να είναι μεταξύ των πέντε που ψηφίστηκαν από τους ευρωπαίους πολίτες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αμέσως παρέμβαση. Με την παρέμβασή του αυτή έβαλε θέμα δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστήριξε πως ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορεί παρά να είναι ένας από τους πέντε. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς στήριξε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κι ας ήταν ο υποψήφιος με τον οποίο διασταύρωσε πιο έντονα το ξίφος του στο ντιμπέιτ.

Η δήλωση Κάμερον κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ έφερε αυτόματα τον Αλέξη Τσίπρα στην παράξενη θέση να στηρίζει τον… υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Βέβαια η πολιτική μπορεί να μοιάζει με το ποδόσφαιρο, όμως δεν είναι το ίδιο. Η «πάσα» Τσίπρα υπέρ της δημοκρατικής διαδικασίας στην πραγματικότητα δεν στόχευε υπέρ του κ. Γιούνκερ, άλλο αν η σφήνα Κάμερον ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του Λουξεμβούργιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως το απόλυτο αουτσάιντερ, θα επιδιώξει να αναδειχθεί σε ρέφερι του αγώνα. Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστός ποδοσφαιρόφιλος, ξέρει πως η έκβαση ενός αγώνα δεν κρίνεται μόνο από την ποιότητα των παικτών και την καλή προετοιμασία. Πολλές φορές βοηθάει και η τύχη, αλλά και τα… σφυρίγματα.

Μακριά από τα φαβορί του αγώνα, δηλαδή τους κ.κ. Γιούνκερ και Σουλτς, και τα ισχυρά ευρωπαϊκά κλαμπ του Βερολίνου, του Παρισιού και των Βρυξελλών, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αντιτάξει τον ρόλο του ρυθμιστή.

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται ορισμένοι από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές του κόμματος, όπως ο έμπειρος Δημήτρης Παπαδημούλης, και στελέχη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Μια πρώτη επιδίωξη της ομάδας είναι να δοθεί το μήνυμα ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, αν τελικά η ευρωομάδα φθάσει τους 51 ευρωβουλευτές, τότε ενδέχεται να καταλάβει την 4η θέση, αφήνοντας πίσω τους Πράσινους της Σκα Κέλερ.

Η ελληνική ομάδα θα προβάλει ως επιτυχία την αύξηση από έναν σε έξι της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και την εκλογή πέντε ευρωβουλευτών της Αριστεράς στην Ισπανία και την αύξηση των ποσοστών στην Ιρλανδία.

Στόχος της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες είναι η πρώτη εντολή να δοθεί –βάσει της ευρωκάλπης –στον Ζ.-Κ. Γιούνκερ, για τον οποίο στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως δεν θα είναι τελικά ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Και μετά την εντολή να λάβει ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο σιωπηλός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. Η εκτίμηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πως αν δεν επιτευχθεί παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών για τον Μάρτιν Σουλτς, τότε ο πιθανότερος πρόεδρος θα είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Με ευρωπαϊκό και ηγετικό προφίλ

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου δηλώνουν ήδη ικανοποιημένοι από την έκβαση του αγώνα. Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ενίσχυσε το ευρωπαϊκό και το ηγετικό προφίλ του. Τον έκανε συνομιλητή των Βρυξελλών. Του έδωσε την ευκαιρία του ντιμπέιτ. Τον φέρνει στο επίκεντρο ενός από τα ισχυρότερα «ευρωπαϊκά παζάρια» με όρους πολύ σκληρής διακρατικής διαπραγμάτευσης. Και τον φέρνει… αντίπαλο με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Καθόλου άσχημα για κάποιον που έχει να πάει στο γήπεδο από το 2011.