«Εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπει στο νέο σχήμα και πρόσωπο της Κεντροαριστεράς θα το επιδιώξω» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Βαγγέλης Βενιζέλος λίγες ημέρες πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει ότι στόχος του είναι «η ενίσχυση του προοδευτικού προσήμου» όπως και η δημιουργία «μιας νέας βάσης στήριξης της κυβέρνησης», κάτι που δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και πολιτικές. Εκ των πραγμάτων, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα αναζητήσει μόνο κοινοβουλευτικές προσωπικότητες αλλά και πρόσωπα από τον χώρο της κοινωνίας και της παραγωγής.

Ο κ. Βενιζέλος θα απουσιάζει στο εξωτερικό αύριο και μεθαύριο. Επομένως, όποια πρωτοβουλία εκ μέρους του Μαξίμου για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα αναληφθεί πριν από την Πέμπτη.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ έχει σχηματοποιήσει τις προτάσεις της για τη διαμόρφωση πιο προοδευτικής κατεύθυνσης στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Δεν αποκλείεται να επιδιώξει ακόμη και διεύρυνση της συμμετοχής του ΠαΣοΚ στο νέο σχήμα όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες εσωκομματικές συσκέψεις.

Σήμερα το ΠαΣοΚ έχει στην κυβέρνηση τέσσερις υπουργούς (Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Μανιάτης, Τσαυτάρης) όπως επίσης αναπληρωτές υπουργούς (Γεννηματά, Γρηγοράκος) και υφυπουργούς (Χριστοφιλοπούλου, Κεγκέρογλου, Κεδίκογλου). Από τους υφιστάμενους υπουργούς ο μόνος που ενδεχομένως θα αντικατασταθεί είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Οχι γιατί το ΠαΣοΚ δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του, θεωρείται άλλωστε από τους καλύτερους υπουργούς, αλλά διότι στον ευρύτερο σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η διεκδίκηση ενός παραγωγικού υπουργείου όπως το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΤΟ ΥΓΕΙΑΣ. Επίσης, το ΠαΣοΚ θα έβλεπε θετικά την τοποθέτηση στελέχους του ακόμη και στο υπουργείο Υγείας και θα πιέσει και προς αυτή την κατεύθυνση, αν αναγκαστεί να υποχωρήσει ή να συμβιβαστεί ως προς το υπουργείο Οικονομικών. Για παράδειγμα, αν τελικώς ο Γιάννης Στουρνάρας μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο Πρωθυπουργός τον αντικαταστήσει με τον Σταύρο Παπασταύρου, τότε ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος να ζητήσει τον ορισμό και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών από το ΠαΣοΚ – Ελιά που να έχει «ειδικό πολιτικό βάρος» και, όπως επισημαίνουν στελέχη του, «να μπορεί να μιλήσει με τους πολίτες για φόρους ή συντελεστές φόρων απλά και κατανοητά». Πάντως, από το ΠαΣοΚ επαναλαμβάνουν πως σε ό,τι αφορά την τύχη του κ. Στουρνάρα, «δεν έχουμε καταλήξει ακόμη».

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα διατηρήσει στα πόστα τους και τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Μάλιστα ο δεύτερος ταξίδεψε μαζί στο αεροπλάνο με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο κατά το πρόσφατο ταξίδι τους στις Βρυξέλλες, διότι ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να τον συνοδεύσει και όπως διαπίστωσαν οι συνεπιβάτες τους είχαν πολύ καλή σχέση.

Στο υπουργείο Αμυνας φαίνεται ότι θα παραμείνει και η Φώφη Γεννηματά, όπως τουλάχιστον την έχουν διαβεβαιώσει με τους πασοκικούς κώδικες από τη Χ. Τρικούπη. Ο κ. Βενιζέλος δείχνει να εκτιμά το γεγονός ότι έφερε εις πέρας τη διαχείριση της υπόθεσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο παραμένει ασαφές εάν θα διατηρηθεί στο συγκεκριμένο πόστο ή αν θα μετακινηθεί. Αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος πετύχει να ορκιστεί υπουργός Εσωτερικών ο Πάρις Κουκουλόπουλος –κάτι που δεν έγινε στον περυσινό ανασχηματισμό και είχε ως συνέπεια μια προσωρινή ψυχρότητα στις σχέσεις τους –είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος δεν θα παραμείνει.

Γρίφος παραμένει η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του Φίλιππου Σαχινίδη, όχι γιατί δεν θα θέλει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ να τον αξιοποιήσει, αλλά γιατί ο ίδιος παραμένει αμφίθυμος απέναντι στην προοπτική υπουργοποίησής του.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. Από την άλλη ο Παντελής Καψής πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στην κυβέρνηση, αλλά θα αξιοποιηθεί πολιτικά στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς αξιοποιώντας και το κεφάλαιο των 105.000 σταυρών που απέσπασε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Από βουλευτές του ΠαΣοΚ ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Τριαντάφυλλου, Γιάννη Κουτσούκου, Θάνου Μωραΐτη, Γιώργου Ντόλιου και Αντζελας Γκερέκου. Κάποιοι θα μείνουν εκτός, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις καραμπόλες.

Θεωρείται αυτονόητο, βεβαίως, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διατηρεί τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όπως και την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.

Πέφτουν στοιχήματα

Στοιχηματίζουν στο ΠαΣοΚ για τη συμμετοχή του Πάρη Κουκουλόπουλου στη νέα κυβέρνηση. Το ίδιο κάνουν και για τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος έμεινε εκτός του προηγούμενου ανασχηματισμού στο παρά πέντε. Τότε είχε κληθεί να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Τώρα φημολογείται ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο Πολιτισμού.

Αρχή με Λοβέρδο

Στην κυβέρνηση θεωρείται ότι θα κατευθυνθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος ως επικεφαλής κόμματος συμμετέχοντος στην Ελιά. Ενδεχομένως όμως να μην είναι το μοναδικό κεντροαριστερό άνοιγμα που θα επιδιώξει ο κ. Βενιζέλος. Ηδη αναζητεί προσωπικότητα της Κεντροαριστεράς που θα σηματοδοτήσει κάτι για το νέο σχήμα στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία.