Την καθιέρωση του ψηφιακού exit poll στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προτείνει η Metron Analysis, μετά την πετυχημένη δοκιμή του στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Αναλύοντας τα συμπεράσματα από τη δοκιμή σε χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι δύο εταιρείες, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς ανέφερε πως τα οφέλη που δίνει η τεχνολογία είναι η ταχύτητα στην επεξεργασία των στοιχείων, η μεγαλύτερη αξιοπιστία και το χαμηλότερο κόστος.

Την περασμένη Κυριακή, η εταιρεία δημοσκοπήσεων χρησιμοποίησε tablet σε ρόλο «ηλεκτρονικής κάλπης» σε 20 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Μέσω του δικτύου της, η Wind εξασφάλισε την άμεση μεταφορά των δεδομένων από τις «έξυπνες» συσκευές στο κεντρικό σύστημα της Metron Analysis.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Φαναράς, ο έλληνας ψηφοφόρος έδειξε να είναι θετικός στις νέες τεχνολογίες, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά ηλικιακή κατηγορία και φύλο. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν επίσης ότι ούτε στις αγροτικές περιοχές υπήρξε μεγαλύτερο ποσοστό αρνήσεων συμμετοχής στο exit poll σε σχέση με τις αστικές, λόγω της αλλαγής μεθόδου.

Επομένως, το ποσοστό εκείνων που δέχθηκαν να ψηφίσουν στην «ηλεκτρονική κάλπη» ήταν παρόμοιο με αυτό όσων πήραν μέρος στο συμβατικό exit poll, το οποίο έγινε παράλληλα την ίδια ημέρα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να διατηρηθεί η ομοιόμορφη κατανομή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κάτι που, τη σειρά του, έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε η εκτίμηση από το ψηφιακό exit poll να προσεγγίσει με μεγάλη ακρίβεια τα πραγματικά αποτελέσματα στα 20 εκλογικά τμήματα.

Συγκριτικά όμως με το συμβατικό exit poll, όπου τα ερωτηματολόγια έπρεπε να καταχωρισθούν χειροκίνητα στο κεντρικό σύστημα, τα δεδομένα από τα tablet στέλνονταν απευθείας για επεξεργασία. Επομένως, η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη: σύμφωνα με τον κ. Φαναρά, με αυτό τον τρόπο, το 100% των αποτελεσμάτων είναι έτοιμα να ανακοινωθούν μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιείται σήμερα και η οποία απαιτεί τριπλάσιο χρόνο. Επίσης, το γεγονός ότι η καταχώριση είναι αυτοματοποιημένη σημαίνει πως ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind, το δίκτυο της εταιρείας προσφέρει ταχύτητα και ένταση σήματος που μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή μιας τέτοιας διαδικασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis ανέφερε πως το δίκτυο της Wind λειτούργησε άψογα στα κέντρα δειγματοληψίας, παρέχοντας υψηλή ταχύτητα στη μετάδοση των δεδομένων ακόμη και τις ώρες αιχμής της προσέλευσης των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα.

Πάλι με τεχνολογικό εταίρο τη Wind, η Metron Analysis είχε υλοποιήσει για πρώτη φορά πιλοτικό ψηφιακό exit poll στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Στην τελευταία δοκιμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην ερώτηση «Αν είχατε τη δυνατότητα, θα ψηφίζατε μέσω Internet;», αφού ένα εντυπωσιακό 63% απάντησε θετικά.